Cu puțin timp înainte de planificarea călătoriilor europene ale președintelui Donald Trump, SUA își intăresc amenințările cu o retragere parțială a trupelor sale din Germania. "Este cu adevărat jignitor să se aștepte de la contribuabilii americani să plătească în continuare peste 50.000 de americani în Germania, în timp ce germanii își folosesc excedentul comercial în scopuri interne", a declarat vineri ambasadorul SUA în Germania, Richard Grenell, agenției de presă germane dpa, citat de Sueddeutsche.de.

Donald TrumpFoto: Flikr

Anterior, ambasadoarea SUA în Polonia, Georgette Mosbacher, postase pe Twitter: "Polonia își îndeplinește obligația de a plăti două procente din PIB pentru NATO, ceea ce Germania nu face, și am dori ca trupele americane să meargă în Polonia, din Germania." Trump a decis deja un transfer de trupe din Germania în Polonia în luna iunie, în timpul unei vizite a președintelui polonez, Andrzej Duda, la Washington.

Ținta germană

În urma celei mai recente planificări bugetare, Germania va cheltui anul acesta doar 1,24 la sută din bugetul federal pentru Apărare, ceea ce reprezintă mult mai puțin decât a cerut NATO.

„Președintele Trump are dreptate și Georgette Mosbacher are dreptate”, a spus ambasadorul Grenell. "Numeroși președinți au cerut celei mai mari economii din Europa să-și plătească propria apărare, o rugăminte adresată timp de mai mulți ani și mai multor guverne". Acum s-a ajuns la punctul în care americanii și președintele SUA ar trebui să acționeze, a mai precizat acesta.

Germania este cu mult sub ținta NATO, de două procente din PIB, la cheltuielile cu Apărarea, Ministerul Finanțelor stabilind o țintă de 1,36 la sută din produsul intern brut, în anul curent. Acest lucru face că guvernul de la Berlin să fie criticat de Trump, lucru pe care președintele american o face în mod regulat. Ministrul de externe german, Heiko Maas, a promis înaintea aniversării a 70 de ani de la constituirea NATO, că acest procent va fi revizuit.

Cu un număr total de 35 000 de soldați, Germania este țara în care sunt staționate majoritatea trupelor americane din Europa. În plus, există 17.000 de civili americani și 12.000 de civili germani angajați de trupele americane.

Președintele american, Donald Trump, va călători la summitul G-7 de la Biarritz din Franța, pe 24 august, unde o va întâlni și pe cancelarul german, Angela Merkel (CDU). În perioada 31 august-3 septembrie, el va fi în vizită oficială în Danemarca (la invitația reginei Margareta a II-a) și în Polonia.

Pe dinafară

Germania nu stă nici de această dată pe agendă vizitelor oficiale în Europa, ale lui Donald Trump. De fapt, de la preluarea mandatului său de președinte al SUA, Trump nu a fost în vizită de stat în Germania, iar în SUA, drumurile sale și ale cancelarului german nu s-au intersectat, după cum am relatat pe larg în articolul de la finele lunii mai, „Merkel în SUA, fără întâlnire oficială cu Trump“.

Trei săptămâni mai devreme, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo a făcut un tur european în 38 de țări, Germania urmând să fie a 39-a. În ultimul moment, vizita a fost contramandată, moment despre care am relatat în articolul „Îngheț pe toată linia. Secretarul de stat american Mike Pompeo își contramandează în ultimul minut vizita la Berlin“. Oarecum simbolic, deoarece relațiile germano-americane sunt și ele la temperatura minimă.

La Berlin el urma să sosească din înghețatul Nord, unde Groenlanda era cap de afiș. Acum, din nou, Trump se anunță in Danemarca, în cadrul căreia Groenlanda are statut de regiune autonomă. În presa germană s-a speculat despre apetitul pentru „invitații regești“ al lui Trump. Iar în Danemarca, invitația vine acum de la regină.

Socialismul nordic

Cu guvernul danez, în sine, relațiile au fost anul trecut tensionate, dat fiind faptul că Fox Business Network s-a referit la modelul danez ca „ideologie socialistă, care fură cetățenilor statului orice șansă“, după cum scria Neuer Züricher Zeitung online.

Mai mult chiar, moderatoarea Fox,Trish Regan, vedea în Danemarca o „republică bananieră“, comparabilă cu Venezuela și în care „nimeni nu vrea să muncească“.

Însă nu doar un post TV american de largă audiență a denigrat sistemul social danez. Casa Albă a prezentat în noiembrie 2018 un raport in care avertiza împotriva „socialismului nordic“ din țările scandinave.

În raport se afirma că standardul de viață din SUA ar fi mai ridicat decât, de exemplu, în Danemarca, fapt contrazis de guvernul danez. Un argument a fost acela că în SUA există mulți oameni superbogați, fapt care face ca media câștigului, per ansamblu, să se ridice oarecum artificial.

Disputa din Coaliție

Dincolo de animozitățile pe plan extern, cu partenerul transatlantic, problema contribuției la NATO a devenit subiect de dispută și în cadrul coaliției de guvernare germane. Noul ministru al Apărării, Annegret Kramp-Karrenbauer (CDU), ar vrea să crească cheltuielile pentru apărare la 2% din PIB, procent care corespunde obiectivului NATO.

SPD și ministrul său de finanțe, Olaf Scholz, adoptă însă un curs diferit. "În bugetul apărării au existat creșteri mai mari decât în toți anii precedenți. Ultimii trei ani sunt ani foarte buni pentru dotarea Bundeswehr-ului, anii zgărciți au fost înainte", a spus Scholz.

Apărarea are cel de-al doilea cel mai mare buget în cadrul bugetului federal - după ministerul Muncii și Protecției Sociale. În 2019, Ministerului Apărării german i s-au alocat aproximativ 43 de miliarde de euro. Se apreciază că această sumă se ridică la 1,36% din produsul intern brut. Ministrul federal al Finanțelor, Olaf Scholz ar avea intenția să crească bugetul Apărării anul viitor, ajungându-se la aproape 45 de miliarde de euro.