Omul de afaceri franco-israelian Beny Steinmetz va fi judecat la Geneva pentru corupție și fals în dosarul privind exploatarea minelor de diamant din Guineea, relatează AFP.

Beny SteinmetzFoto: Captura YouTube

Procurorul Cludio Mascotto a spus într-o declarație că Benny Steinmetz și doi dintre colaboratorii săi au fost acuzați că ”au promis în 2005 și apoi au plătit mite uneia dintre soțiile fostului președinte guinean Lansana Conte”, astfel încât drepturile de minerit din regiunea Simandou din Guineea să fie alocate către Beny Steinmetz Group Resources.

De asemenea, aceștia ar fi acuzați și de ”fals în înscrisuri”.

Data procesului nu a fost precizată.

Potrivit Parchetului, mitele s-ar ridica la aproximativ 10 milioane de dolari. Unele dintre aceste sume au fost transmise prin conturi elvețiene.

Cei trei sunt acuzați că au fabricat contracte false și facturi false pentru a disimula aceste mite.

Omul de afaceri franco-israelian, care trăiește în Geneva, a obținut licența de exploatare a minei din Simandou chiar înainte de moartea președintelui Conte în 2008.

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, consultantul politic Tal Silberstein şi alţi patru oameni de afaceri au fost plasaţi în arest preventiv, în august 2017, de justiţia din Israel.

Acuzaţiile s-au referit la fals, uz de fals, spălare de bani, fraude, abuz de încredere şi obstrucţionarea justiţiei.

Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein au ajuns atunci la un acord cu procurorii, astfel că au fost eliberaţi sub control judiciar.

Arestarea omului de afaceri Beny Steinmetz în Israel a avut legătură cu investigaţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) din România, au afirmat în august 2017 surse judiciare şi din cadrul poliţiei israeliene citate de cotidianul Haaretz.

Citește și:

Cine sunt Beny Steinmetz si Tal Siberstein, retinuti in Israel luni dimineata, si in ce legaturi au cu Romania