Luni neagră în Argentina, unde moneda națională și bursa s-au prăbușit după înfrângerea suferită de președintele liberal Mauricio Macri la alegerile primare, considerate o repetiție generală înaintea prezidențialelor din octombrie, unde vizează un nou mandat în fruntea acestei țări dur afectate de recesiune, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Bursa celei de-a treia economii a Americii Latine a scăzut cu peste 10% la deschidere, înainte de a cădea cu 30% la 16,00 GMT.

Vineri seara, indicele Merval creștea cu 8%, într-o atmosferă de optimism înaintea rezultatelor electorale de duminică.

Moneda națională se tranzacționa luni dimineața la 53 pesos pentru un dolar, cu 14% mai mult decât închiderea de vineri. Unele case de schimb au decis să stopeze tranzacționarea dolarilor.

Candidatul de centru stânga Alberto Fernandez și aliata sa Cristina Kirchner, fostă președintă a țării inculpată în mai multe dosare de corupție, au obținut 47% din voturi, față de 32% pentru tandemul format de Mauricio Macri și liderul peronist Miguel Angel Pichetto, în cadrul alegerilor primare.

Creat în 2009, sistemul alegerilor primare generale pentru toate partidele politice, în aceeași zi și în cadrul unui scrutin național, este o particularitate a Argentinei.

În această țară cu 34 de milioane de alegători unde votul este obligatoriu = rata de participare s-a ridicat la 75% - este vorba mai degrabă de un sondaj la scală națională înaintea alegerilor generale din octombrie.

"Contractul este rupt"

Dacă un astfel de rezultat se repetă la prezidențialele din 27 octombrie, Fernandez, 60 de ani, va fi proclamat învingător din primul tur: potrivit legii electorale, pentru a fi ales, trebuie să obțină cel puțin 45% din voturi sau un avans de 10 puncte față de candidatul de pe locul doi.

Este clar că "guvernul a pierdut susținerea sectoarelor esențiale ale societății", a afirmat analistul politic Carlos Fara.

"Pentru cei care așteptau o schimbare în Argentina, contractul simbolic este rupt", a adăugat el. "Votul a arătat o nemulțumire profundă față de situația economică, o angoasă în cadrul societății care simte că guvernul este deconectat de realitate și nu este la înălțime pentru a înfrunta problemele".

În această țară intrată în recesiune anul trecut, inflația rămâne foarte ridicată în ultimele 12 luni, la 40%, ca și șomajul, la 10,1%.

Confruntată cu două crize monetare în 2018 care au generat o devalorizare a monedei naționale cu 50%, Argentina a apelat la Fondul Monetar Internațional (FMI) pentru a obține un împrumut de 57 de miliarde de dolari.

În ultimele previziuni publicate în primăvară, FMI miza pe o contracție a PIB-ului de 1,2% în 2019, dar concomitent cu o relansare în semestrul al II-lea. Pentru 2020, Fondul estimează o creștere de 2,2%.