Cei cinci specialiști de la centrul nuclear rus din Sarov, de lângă Nijni Novgorod, care au murit după explozia de joi în timpul testării unei rachete, vor fi recomandați pentru a fi decorați, a anunțat directorul centrului Valentin Kostyukov în timpul unui discurs ținut la o televiziune locală, relatează

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Tass.

”Moartea angajaților noștri este o pierdere amară pentru centrul nuclear și pentru corporația de stat Rosatom. Cercetătorii sunt eroi naționali. Erau elita centrului nuclear federal rus și uneori conduceau teste în condiții extrem de dificile”, a spus directorul. Cei cinci specialiști au fost recomandați pentru a primi decorații de stat, a spus el.

Kostyukov i-a numit pe specialiștii care au murit în accident: Alexey Vyushin, Yevgeny Koratayev, Vyacheslave Lipshev, Sergey Pichugin și Vladislav Yanovsky.

A fost declarat doliu în oraș, baza Centrului Nuclear Federal al Institutului de Cercetare în Fizica Experimentală, de duminică de la ora 13.00 ora Moscovei până la finele zilei de luni.

Accidentul a avut loc la o bază militară de testare a rachetelor de lângă Severodvinsk, în regiunea Arhanghelsk, în extremul nord, pe 8 august.

Ministerul Apărării a spus inițial că, în timpul testării unui "motor de rachetă cu propulsor lichid", doi "specialiști au murit în urma rănilor" și alte șase persoane au fost rănite.

"Nu există contaminare radioactivă, nivelele sunt normale", a adăugat armata rusă, la fel ca și un purtător de cuvânt al guvernatorului regiunii Arhanghelsk.

Două ore mai târziu, însă, primăria orașului Severodvinsk, situat în apropiere, a anunțat că senzorii au "înregistrat o scurtă creștere a radioactivității" la ora 11,50 (08,50 GMT).

"Această radioactivitate a revenit acum la normal", a adăugat primăria, într-un comunicat. Potrivit sursei citate, la ora locală 14,00 (11,00 GMT), doza de radioactivitate nu depășea 0,11 microsievert pe oră, limita de expunere fiind de 0,6 microsievert pe oră.

Primăria nu a precizat până la ce nivel a urcat radioactivitatea.

După două zile de tăcere, Rusia a recunoscut sâmbătă că explozia care a avut loc joi la o bază de lansare de rachete în Marele Nord a avut un caracter nuclear, revizuind totodată în creștere bilanțul, la cinci morți.

Un responsabil local al apărării civile, Valentin Magomedov, a declarat pentru agenția de presă TASS că nivelul radiațiilor a urcat până la 2.0 microsievert pe oră timp de 30 de minute, limita reglementată de expunere fiind de 0,6 microsievert pe oră.

Sâmbătă, Greenpeace Rusia a publicat o scrisoare a unor angajați ai centrului de cercetări nucleare care oferă aceeași cifră, dar care afirmă că radiațiile au durat cel puțin o oră, fără ca acest lucru să reprezinte un risc pentru sănătate, potrivit acestor responsabili.

Locuitorii din Severodvinsk s-au grăbit vineri să cumpere stocuri de iod și alte produse care conțin iod din farmacii.