De câteva zile este criză de guvern la Roma. Liga prezintă la Senat moţiunea de cenzură împotriva premierului Giuseppe Conte, pe care îl acuză că nu a participat la votul pentru împiedicarea proiectului unei linii feroviare de mare viteză între Torino şi Lyon, alimentând astfel "paradoxul despărţirii" dintre formaţiunea condusă de Salvini şi Mişcarea Cinci Stele (M5S).

HotNews.roFoto: Hotnews

Parlamentarii Ligii au fost convocaţi luni, la Roma, însă decizia privind data votării moţiunii de cenzură va fi luată abia atunci, având în vedere că preşedintele Senatului Elisabetta Casellati a convocat pentru ora 16:00 conferinţa şefilor grupărilor parlamentare. PD va cere ca, înainte de moţiunea de cenzură împotriva lui Conte, să se voteze cea împotriva lui Matteo Salvini, deja depusă atât la Camera Deputaţilor cât şi la Senat.

Între foştii aliaţi de guvernare au loc între timp replici tăioase. "Dacă unii trag de timp, vor avea pe conştiinţă o eventuală creştere a TVA-ului", scrie Liga, care cere să se meargă la urne cât mai rapid posibil. "Iată recunoaşterea răspunderii Ligii, este vorba despre un autogol teribil", susţine cei din M5S.

Dar ciocnirile cele mai dure sunt în privinţa alianţelor, adevărate sau false. Şi tot Salvini porneşte la atac: "Sper ca nimeni să nu inventeze un guvern inacceptabil pentru democraţie", "simt, şi ar fi un lucru incredibil, că sunt tonuri similare între Renzi şi Di Maio". Dură replica M5S: "Dragă Salvini, vorbeşti aiurea. Inventează altceva pentru a justifica ceea ce ai făcut, bufonule".

Despărţirea este iremediabilă şi asupra propunerii M5S de a vota înainte de moţiunea de cenzură a proiectului de lege constituţională care reduce numărul parlamentarilor, care a ajuns la ultimul capitol. "Cine pierde timp vrea numai să îşi salveze fotoliul", afirmă Salvini. Secretarul PD, Nicola Zingaretti spune că "populismul aflat la guvernare a eşuat şi Salvini a accelerat criza, pentru că îi este frică să facă manevra". Pentru Forza Italia, Silvio Berlusconi cere "să se revină imediat la vot", deoarece "măsurile guvernamentale nu rezolvă problemele italienilor". (RADOR)