Locuitorii a două oraşe din nordul Rusiei au început să îşi facă stocuri de iod, utilizat pentru reducerea efectelor expunerii la radiaţii, după un misterios accident petrecut la un poligon de testări al armatei, aflat în apropiere, potrivit Rador care citează Reuters.

Regiunea ArhanghelskFoto: Google Maps

Ministerul rus al apărării a oferit puţine detalii despre incident, spunând doar că două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte şase sunt rănite după explozia unui motor de rachetă cu combustibil lichid.

Deşi iniţial ministerul a precizat că în atmosferă nu au ajuns substanţe chimice vătămătoare şi nivelul din aer este în limitele normale, autorităţile ruse din oraşul Severodvinsk au anunţat că s-a înregistrat o creştere subită a radiaţiilor, dar nu a fost explicată oficial creşterea respectivă. "Toţi au întrebat astăzi de iod", a declarat un angajat al unei farmacii, citat de 29.Ru.

Mai multe farmacii din oraşele Arhanghelsk şi Severodvinsk au rămas fără iod. În Severodvinsk funcţionează un şantier naval al armatei ruse, unde se construiesc submarine cu propulsie nucleară. Autorităţile ruse au închis pentru o lună golful Dvina de la Marea Albă, dar nu au explicat de ce.

Informaţiile citate de Greenpeace de la ministerul rus pentru situaţii de urgenţă relevă că nivelul radiaţiilor a crescut de 20 de ori peste limita admisă în Severodvinsk, pe o rază de 30 km.