Iranul a dezvăluit sâmbătă ceea ce autorităţile susţin că este un sistem de apărare antirachetă local îmbunătăţit cu o rază de acţiune de 400 de km şi capabil de apărare împotriva rachetelor de croazieră, balistice şi a dronelor. Anunţul a fost făcut în contextul tensiunilor tot mai mari între Iran şi SUA, potrivit Reuters, citată de Rador.

Parada militara IranFoto: Hotnews

Iranul a doborât în luna iunie, în Golf, cu o rachetă sol-aer, o dronă militară americană de recunoaştere. Teheranul susţine că drona se afla deasupra teritoriului său, însă Washingtonul a anunţat că drona se afla în spaţiul aerian internaţional.

Televiziunea de stat a prezentat Falaq, un vehicul şi o instalaţie radar mobilă despre care a precizat că este o versiune îmbunătăţită a sistemului Gamma, despre care experţi militari susţin că este de origine rusă.

Analiştii militari occidentali susţin că Iranul exagerează în mod frecvent în privinţa capabilităţilor sale de armament, însă îngrijorările legate de programul său de rachete balistice de rază lungă au contribuit la decizia de anul trecut a Washingtonului de a părăsi pactul convenit în 2015 între Iran şi puterile lumii, acord menit a tempera ambiţiile sale nucleare în schimbul relaxării sancţiunilor economice.

"Acest sistem are capabilităţi mari şi poate detecta toate tipurile de rachete balistice şi de croazieră şi drone", a declarat generalul de brigadă Alireza Sabahifard, comandantul forţelor aeriene din cadrul armatei regulate iraniene, citat de agenţia de ştiri semi-oficială, Mehr. Sabahifard a precizat că Falaq este o versiune locală revizuită a unui sistem scos din funcţiune multă vreme, notează agenţia Mehr. Generalul Sabahifard nu a precizat ţara de origine a sistemului.

Preşedintele american Donald Trump a reimpus Teheranului sancţiuni după ce a decis părăsirea acordului nuclear, pe care ceilalţi semnatari încearcă să-l menţină în vigoare. În plus, Washingtonul încearcă să înfiinţeze o coaliţie maritimă de securitate pentru a proteja transportul maritim în Golf, în legătură cu un alt impas în relaţia cu Iranul privind livrările de petrol.