Franţa “nu are nevoie de nicio autorizaţie”, a declarat vineri ministrul afacerilor externe francez, Jean-Yves Le Drian, reacţionând la o critică exprimată cu o zi înainte de presedintele american. Donald Trump i-a reprosat, joi, presedintelui francez că vorbeste cu Iranul în numele Statelor Unite, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Jean-Yves Le DrianFoto: Wikipedia

“În legătură cu Iranul, Franţa vorbeste în deplină suveranitate. Ea se angajează puternic pentru pacea si securitatea în regiune, se angajează pentru a permite o dez-escaladare a tensiunilor si nu are nevoie de nicio autorizaţie pentru a o face”, a afirmat seful diplomaţiei franceze într-un comunicat.

“Franţa este fidelă acordului de la Viena care împiedică proliferarea nucleară”, a continuat dl Le Drian. “Ea îsi respectă semnătura, asa cum fac celelalte părţi din acord, cu excepţia Statelor Unite, si cere ferm Iranului să reînceapă să se conformeze obligaţiilor sale”.

“Agravarea tensiunilor necesită iniţiative politice pentru a reveni la condiţiile unui dialog. Asta face presedintele Macron cu toată transparenţa cu partenerii nostri, în primul rând europenii semnatari. Evident, informează autorităţile americane. Toate eforturile trebuie reunite pentru a evita ca această situaţie conflictuală să se transforme într-o confruntare periculoasă”, a concluzionat ministrul.

Nu vor fi negocieri fără ridicarea sancţiunilor

Joi, Donald Trump a declarat, într-un tweet: “Stiu că Emmanuel vrea să facă bine, ca toţi ceilalţi, dar nimeni nu vorbeste pentru Statele Unite în afara Statelor Unite” în vreme ce tensiunile dintre Washington si Teheran sunt exacerbate. “Iranul are grave probleme financiare. Ei vor cu disperare să vorbească cu Statele Unite, dar primesc mesaje contradictorii din partea tuturor celor care pretind că ne reprezintă, printre care presedintele francez Macron”, a adăugat el.

Înăsprindu-si presiunea diplomatică, economică si militară asupra Teheranului, presedintele Trump si-a înmulţit apelurile la dialog, inclusiv în timpul actualei escaladări a tensiunilor în Golf. Seful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a confirmat că a fost invitat să se întâlnească cu presedintele american la Casa Albă, ceea ce spune că a refuzat.

Emmanuel Macron vorbeste regulat cu omologul său iranian, Hassan Rohani, si nu-si ascunde speranţa să joace rolul de mediator în criza aflată în desfăsurare.

Dar până acum, Iranul a repetat că nu va negocia cu Washingtonul sub presiunea sancţiunilor americane.