​​Trupurile a doi dintre cercetătorii decedați în accidentul nuclear din Arhanghelsk sunt încă de negăsit. După ce agenția nucleară rusească a recunoscut că există cinci morți și 15 răniți, Rosatom nu a reușit să elucideze misterul celor doi cercetători morți ale căror corpuri nu au fost încă recuperate după explozie, potrivit Daily Mail.

Baza din NyonoskaFoto: captura Daily Mail

Cadavrele celor doi cercetători, ale căror nume de familie sunt Yanosky și Lipshev, ar fi fost se pare aruncate în Marea Albă de suflul exploziei produse de testarea unui motor de rachetă. Se pare că cercetătorii lucrau la un proiect top secret și că erau fizicieni. Cât despre răniți, aceștia au absorbit o doză mare de radiații și au fost internați în Moscova pentru tratament.

Informațiile despre incident au apărut cu întârziere, fiind ulterior negate. Autoritățile din cel mai apropiat oraș, Severodvink, au declarat că a fost semnalată o ușoară creștere a nivelului radiaților în zonă. Mai târziu, aceste informații au fost șterse. Se pare că incidentul a apărut la o bază de testare a unor noi arme lângă apele din Nyonoska.

Autoritățile au închis o parte a Mării Albe pentru o lună, după incident. Mai mult, există informații conform cărora comerțul în Arhanghelsk a fost sistat pentru o lună fără nicio precizare de la autorități. Asociația Greenpeace a declarat că în zonă s-au înregistrat creșteri ale nivelului de radiații de 20 de ori mai mari decât normalul.

Chiar dacă Rosatom a declarat că se va ocupa de suportul financiar pentru victime, atât specialiști cât și simplii oameni s-au declarat indignați de lipsa de comunicare a organelor abilitate. Ei se tem ca ar exista o posibilă ascundere adevărului după cum s-a întâmplat în celebrul caz Chernobyl.