​Darcy Irakoze, youtuber originar din Burundi, a murit la doar șase ani din cauza malariei. Copilul era popular în țara sa datorită materialelor de comedie pe care le prezenta, atât online, cât și în showuri propriu-zise, scrie BBC.

Darcy IrakozeFoto: captura ecran

Youtuberul era cunoscut după numele de scenă Kacaman, fiind un elev de școală primară care performa în spectacole de comedie în teatre, dar și pe platforma Youtube. Ultimul show al lui Darcy fusese împreună cu Kigingi, un alt comediant popular în Burundi. Cei doi mai aveau programate spectacole împreună, iar Kigingi a declarat că pierderea suferită este cu atât mai mare pentru că, pe lângă legătura dintre cei doi, Darcy era o mare speranță a acestei industrii din Burundi.

Moartea youtuberului a lansat o nouă dezbatere despre numărul mare de decese datorate malariei în Burundi. Aproape doua mii de oameni din această țară au murit din cauza malariei în 2019, fiind declarate peste cinci milioane de cazuri din ianuarie și până acum.

În Burundi, malaria rivalizează cu epidemia de Ebola din țara vecină, Republica Democrată Congo. Înmulțirea cazurilor de malarie ar putea declanșa o epidemie, deși autoritățile din Burundi nu recunosc acest fapt. Chiar Ministrul Sănătății a declarat că numere sunt mult mai mici decât cele din raportul World Health Organization.

Potrivit UNICEF, 2.500 de oameni mor zilnic în Africa din cauza malariei, această boala fiind unul dintre principalele probleme cu care se confruntă autoritățile de pe acest continent. În 2017, 220 de milioane de cazuri au fost înregistrate în Africa, numărul de decese fiind estimat la 440 de mii. Totodată, dintre cazurile de malarie înregistrate în toată lumea, 90% erau din Africa.