Coreea de Nord a lansat, sâmbătă dimineață, două proiectile neidentificate din zona orașului Hamhung înspre Marea de Est (Marea Japoniei, n.red.), a anunțat agenția de știri Yonhap, citând autoritățile militare de la Seul, potrivit Mediafax.

Kim Jong UN, la teste cu rachete in Coreea de Nord 10Foto: KCNA

Acesta este cel de-al doilea test militar efectuat de Coreea de Nord în cursul acestei săptămâni, după ce marți dimineață a lansat alte două proiectile, probabil rachete balistice cu rază scurtă de acțiune. Proiectilele au fost lansate sâmbătă dimineață dintr-o zonă aflată în apropierea orașului nord-coreean Hamhung, aflat în nord-estul țării.

Lansarea celor două proiectile are loc la puțin timp după ce președintele SUA, Donald Trump, a anunțat că a primit o "foarte frumoasă scrisoare" de la liderul nord-coreean Kim Jong Un, adăugând că este de părere că va avea o nouă întrevedere cu Kim, relatează postul ABC News.

Trump a încercat să minimizeze și importanța testelor militare efectuate de Coreea de Nord. "Nu au fost teste nucleare. Testele cu rachete au fost toate cu rază scurtă de acțiune, nu teste cu rachete balistice, nu rachete cu rază lungă de acțiune", a declarat Trump, deși Pentagonul a ajuns la concluzia că regimul de la Phenian a lansat în ultimele săptămâni mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.

Cele mai recente teste nord-coreene cu rachete au loc în contextul în care în acest moment se desfășoară un exercițiu militar comun al forțelor sud-coreene și americane. Președintele american a mai afirmat că liderul nord-coreean "nu este încântat de exercițiile de război (...) Nici mie nu mi-au plăcut deodată (...) Știți de ce? Nu îmi place să plătesc pentru ele". Phenianul a criticat în repetate rânduri exercițiile comune din Coreea de Sud, susținând că acestea constituie o "încălcare flagrantă" a eforturilor în direcția asigurării păcii în Peninsula Coreea. Regimul de la Phenian a efectuat în ultimele săptămâni mai multe teste militare, inclusiv cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în contextul impasului în negocierile cu Statele Unite.