Există suspiciuni că explozia de la o bază navală din regiunea Arhangelsk s-ar fi produs în timpul testării unei rachete cu propulsie nucleară, au declarat experți citați de cotidianul Daily Express și publicația online rusă Meduza, citeaza Mediafax.

Potrivit datelor oficiale comunicate de autoritățile ruse, două persoane au decedat, iar șase au fost rănite, în urma "exploziei unui motor de rachetă" care s-a produs joi la o bază navală din regiunea Arhangelsk.

"Nu au fost emanate chimicale dăunătoare în atmosferă, iar nivelul de radiații este normal", a anunțat Ministerul Apărării de la Moscova, la scurt timp după explozie.

Însă există suspiciuni tot mai mari că explozia s-a produs în cursul testării unei rachete nucleare.

Un expert rus, citat de postul BBC, a declarat că baza militară unde s-a produs incidentul a fost plasată în stare de izolare, fără ca Ministerul Apărării din Rusia să ofere mai multe detalii.

Cercetătorul dr. Mark Galeotti a afirmat că incidentul a fost "în mod clar o problemă mai mare decât rușii lasă de înțeles".

"Acest depozit pare să fi fost folosit pentru testarea uneia dintre noile rachete nucleare cu combustibil lichid din Rusia - este un secret foarte mare", a adăugat dr. Galeotti.

Cercetătorul a mai afirmat că, în opinia sa, "acesta a fost un accident care în mod clar a implicat o rachetă nucleară".

O femeie din orașul Severodvinsk a declarat pentru site-ul lenta.ru că autoritățile au recomandat locuitorilor să consume iod, substanță folosită pentru atenuarea efectelor expunerii la radiații.

Jeffrey Lewis, un expert de la Institutul de Studii Internaționale Middlebury din Monterey, a anunțat că a observat o navă pentru colectarea și depozitarea deşeurilor radioactive lichide în zona unde s-a produs explozia, relatează publicația independentă Meduza.

Cercetătorul a observat nava "Serebrianka" în urma analizării unei imagini din satelit, în cadrul proiectului Planet.

Lewis este de părere că prezența navei "Serebrianka" în zonă are legătură cu testarea unei rachete cu propulsie nucleară.