Cu două luni înainte de alegerile parlamentare din 13 octombrie, principalul subiect de dezbatere nu este nici politica, nici economia, ci curcubeul: conservatorii naționaliști la putere și un episcop catolic au dat semnalul de alarmă față de "amenințarea" LGBT, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

De cealaltă parte, aripa de stânga a opoziției a văzut în mobilizarea apărătorilor drepturilor lesbienelor, gay, bisexuali și transgenderi o ocazie pentru a ataca partidul Lege și Dreptate (PiS, la putere) și pentru a denunța alianța cu Biserica, tradițional foarte influentă în această țară catolică.

"Pentru PiS, este carburant politic, acest lucru i-a permis reafirmarea identității politice, atașamentul față de valorile occidentale în fața valului de occidentalizare", explică politologul Stanislaw Mocek.

"Iar cealaltă parte găsește de asemenea o armă politică sub forma apărării drepturilor minorităților", adaugă rectorul universității Collegium Civitas din Varșovia .

"Ciuma curcubeului"

După o serie de manifestații de protest stârnite de un atac al naționaliștilor împotriva unui Gay Pride în provincie, luna trecută, arhiepiscopul de Cracovia Marek Jedraszewski a pus paie pe foc denunțând "ciuma curcubeului" care a înlocuit "ciuma roșie" comunistă.

În reacție, un dominican, Pawel Guzynski, a cerut polonezilor să trimită scrisori arhiepiscopului pentru a-i cere să demisioneze.

Sâmbăta trecută, o sută de tineri purtând afișe cu curcubeul au scandat "Jedraszewski, rușine și infamie" în fața reședinței sale din Cracovia.

În același timp, credincioși care s-au exprimat la puternicul post de radio catolic ultra-conservator Radio Maryja au cerut o campanie similară de scrisori de susținere trimise Vaticanului pentru a-l apăra pe Jedraszewski.

Mobilizați de luările de poziție ale liderului PiS Jaroslaw Kaczynski, care a vorbit în aprilie de "amenințarea la identitatea, la națiunea și la statul polonez" care sunt reprezentate de comunitatea LGBT și de "teoria genului", catolicii au fost indignați de publicarea pe internet a unor imagini cu Fecioara Maria cu o aureolă curcubeu sau plasată în mijlocul unui organ sexual feminin.

Episodul următor este așteptat sâmbătă la Plock, un oraș situat la 100 km vest de Varșovia, unde este prevăzută o paradă Gay Pride, în condițiile în care pe internet circulă apeluri ale extremei drepte pentru o reacție în formă.

Într-un registru mai puțin amenințător, circa 50 de locuitori din Plock au trimis o scrisoare deschisă primăriei pentru a-i cere să retragă patronajul acordat marșului LGBT.

"Campanie ideologică"

În ochii catolicilor conservatori și a unei bune părți a episcopatului, Polonia este ținta unei "campanii ideologice" multiforme a mediilor LGBT, pregătită de mult timp, susținută și finanțată de organizații internaționale, precum ILGA-Europe.

O lungă analiză în acest sens a fost publicată de președintele agenției catolice de știri KAI, Marcin Przeciszewski, un ziarist respectat.

Acesta a citat documente "strategice", în special o "Declarație LGBT+" semnată în februarie de primarul Varșoviei Rafal Trzaskowski și concluziile adoptate la finalul lui martie de "Congres LGBT+" care a reunit 27 de grupuri și organizații în capitala poloneză.

Ziaristul a reamintit proiectele de lege destinate introducerii uniunilor civile și căsătoriilor între persoane de același sex și cele care permit unei persoane să aleagă oficial dacă este bărbat sau femeie.

Astfel de proiecte nu au nicio șansă să fie adoptate de actualul parlament, controlat de conservatori.

Aceste evoluții care au loc în prezent în Polonia, subliniază Stanislaw Mocek, au avut loc în mai multe decenii în Franța și Olanda, începând cu revoluția sexuală din anii '60. În Polonia, blocată decenii de comunism, acest lucru a demarat mult mai târziu și chestiunea LGBT a izbucnit brusc, în condițiile în care societatea nu este pregătită.