Un cleric pakistanez care cândva a fost apropiat de Osama bin Laden le-a ordonat militanţilor islamişti să dezlănţuie un jihad împotriva trupelor indiene din Kashmir, amplificând ameninţarea unei reacţii teroriste la impunerea administraţiei directe a regiunii, potrivit The Times, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Maulana Abdul Aziz, de 59 de ani, imamul de la infama Moschee Roşie din Islamabad din timpul asediului armatei pakistaneze soldat cu mii de morţi în 2007, a declarat că "jihadul este obligatoriu" drept represalii la măsurile luate de India de a prelua controlul asupra Kashmirului.

Într-o declaraţie pentru The Times, dl Aziz a denunţat strategia Pakistanului în Kashmir drept un eşec, făcând apel la premierul Imran Khan să-i elibereze pe terorişti din închisorile pakistaneze şi să "deschidă frontierele pentru luptătorii noştri" ca să lovească forţele indiene.

Comentariile lui vor inflama cu siguranţă tensiunile de ambele părţi ale graniţei, pe fondul intensificării represiunii Indiei în Kashmir unde mai mult de 500 de persoane au fost arestate şi zeci de politicieni din opoziţie au fost reţinuţi. Trupele indiene şi pakistaneze au procedat din nou la schimburi de tiruri peste graniţă, miercuri seara în Kashmir.

"Jihadul este obligatoriu acum şi politica Pakistanului a eşuat să rezolve problema Kashmirului. Musulmanii din Kashmir aşteaptă ajutorul nostru. Guvernul pakistanez ar trebui să deschidă graniţele pentru ca luptătorii noştri să ia în vizor forţele indiene din Kashmir", a spus dl Aziz.

Ultraconservator, dl Aziz a fost un apropiat al lui Bin Laden şi al al-Qaida, precum şi al fondatorului talibanilor, Mullah Omar. Sub îndrumarea sa, Moscheea Roşie a devenit un sanctuar pentru militanţii islamici, culminând cu confuntarea cu armata pakistaneză care s-a încheiat într-o baie de sânge în 2007. De asemenea, se presupune că clericul a rămas un apropiat al puternicei agenţii de informaţii a Pakistanului.

Dl Aziz s-a dezlănţuit împotriva guvernului dlui Khan pentru că a cedat la presiunile internaţionale şi a restrâns activitatea grupurilor militante care acţionează pe teritoriul pakistanez. Unul din acestea, Jaish-e-Muhammad, este în spatele unui atentat sinucigaş din Kashmir, soldat cu uciderea a peste 40 de militari indieni în februarie, care a antrenat confruntări militare ce au adus cele două ţări în pragul unui război total.(...)

Comentariile clericului intervin în timp ce premierul Indiei, Narendra Modi, a ţinut un discurs pentru ţară pentru prima dată de la începerea crizei. Dl Modi şi-a apărat decizia de revocare a Articolului 370 din Constituţie care acorda Kashmirului un statut special, insistând că împiedica dezvoltarea, lăsând regiunea expusă pentru a fi exploatată de Pakistan.

"Jammu şi Kashmir a fost privată de beneficiile de care s-a bucurat restul Indiei. Are potenţialul de a fi cea mai bună destinaţie turistică din lume", a adăugat el, angajându-se să deblocheze investiţiile în regiune, înainte de a acuza Pakistanul. "Articolul 370 a fost folosit ca o armă a terorii. În ultimele trei decenii, peste 42.000 de oameni au murit. Populaţia din Jammu şi Kashmir va învinge proiectele malefice ale Pakistanului... noi vom elimina terorismul din vale".

În Kashmir, represiunea a continuat. Cadre universitare, lideri ai afacerilor şi activişti sunt printre sutele de persoane reţinute în timpul raziilor de noapte din capitala Srinagar şi din regiunea întreagă. Politicieni de opoziţie au fost arestaţi la aeroport şi se menţine suspendarea totală a comunicaţiilor, de luni reţelele de telefonie mobilă şi internetul fiind întrerupte.

În Srinagar continuă să izbucnească proteste sporadice, sfidând măsurile stricte de securitate.(...)

Şocul se transformă în furie după anunţul de luni al guvernului naţionalist hindus al dlui Modi care privează Kashmirul de statutul de semiautonomie de care s-a bucurat aproape şapte decenii. Legile care le interzic non-rezidenţilor din singurul stat majoritar musulman din India să cumpere terenuri sau să deţină afaceri au fost revocate, sporind temerile legate de o invazie de imigranţi hinduşi care ar anula moştenirea islamică a regiunii.(...)

Guvernul pakistanez a încercat să mobilizeze comunitatea internaţională împotriva măsurilor luate de India în Kashmir. Dl Khan a făcut lobby pe lângă liderii lumii şi Consiliul de Securitate al ONU, dar reacţia internaţională a fost temperată. Pakistanul încearcă de asemenea să scape de renumele său de sanctuar terorist, pentru a avea din nou acces la asistenţa de 1,3 miliarde de dolari din partea SUA, tăiată anul trecut de preşedintele Trump pentru eşecul Islamabadului de a limita acţiunea militanţilor talibani din Afganistan.

India a replicat astăzi, după anunţul Pakistanului că îl va expulza pe ambasadorul Indiei la Islamabad şi îşi va rechema propriul emisar de la Delhi, reducând nivelul relaţiilor diplomatice şi suspendând comerţul bilateral. India a spus că Pakistanul nu face decât să exploateze criza drept pretext pentru a "justifica terorismul său transfrontalier".

Măsurile diplomatice la paritate au continuat, Pakistanul anunţând că va interzice difuzarea filmelor indiene în ţara întreagă.