Forțele speciale din Kârgâzstan au lansat joi un nou asalt pentru arestarea fostului președinte Atambaiev Almazbek, inculpat pentru corupție și în conflict deschis cu succesorul său, anunță AFP.

Asalt asupra resedintei lui AtambaievFoto: Radio Europa Libera

UPDATE Autoritățile au anunțat că au reușit să-l aresteze pe Almazbek Atambaiev. Potrivit agenției locale de știri 24.Kg, Atambaiev a fost cel care s-a predat forțelor de ordine. Un fotograf AFP a văzut forțele de ordine dispersând mulțimea cu ajutorul gazelor lacrimogene.

Acest asalt vine după tentativa ratată de miercuri, când susținătorii fostului lider au împiedicat trupele kirghize să-și îndeplinească misiunea, iar un militar a fost împușcat mortal în cursul confruntărilor violente.

"Un al doilea raid tocmai a început", a anunțat Irina Karamușkina, aliată cu fostul președinte.

Potrivit acestei surse, o mie de membri ai forțelor de ordine sunt implicați în operațiune, în timp ce un număr echivalent de partizani ai lui Atambaiev protejează locuința acestuia din satul Koi-Tach, în apropiere de capitala Bișkek.

În urmă cu o zi, forțele speciale înarmate "doar cu gloanțe de cauciuc" au efectuat "o operațiune specială pentru a-l prinde" pe fostul președinte, însă susținătorii lui Atambaiev au tras cu muniție de război în trupele kirghize, au susținut autoritățile. Ministerul Sănătății de la Bișkek a comunicat că 36 de persoane au fost rănite în confruntări, inclusiv câțiva membri ai forțelor de securitate. Un militar a decedat în urma rănilor primite.

Forțele de securitate s-au regrupat în apropierea reședinței lui Atambaiev, fiind indicii că va urma un nou raid. Atambaiev a fost președinte al țării între 2011 și 2017, fiind urmat de Sooronbai Jeenbekov, unul din aliații săi, însă relațiile dintre cei doi politicieni s-au răcit. În iunie, autoritățile de la Bișkek au anulat imunitatea de care beneficia Atambaiev, care este acuzat de corupție.

Fostul președinte însă a refuzat să dea curs solicitărilor poliției de a se prezenta la audieri.