Marea Britanie se va confrunta cu riscuri de securitate suplimentare în cazul producerii unui Brexit fără acord, avertizează Neil Basu, şeful Direcţiei antiterorism din cadrul Scotland Yard, citat de site-ul cotidianului The Guardian, scrie Mediafax.

Neil BasuFoto: Captura BBC

"Putem atenua unele riscuri, dar sistemele vor funcţiona mai lent. Actualele sisteme şi instrumente de securitate au fost dezvoltate la nivelul Uniunii Europene dintr-un motiv foarte bun. Sunt sisteme foarte bune, suntem conectaţi la baza de date biometrice. În cazul unui Brexit fără acord, vom pierde toate aceste lucruri şi va trebui să renegociem", a declarat Neil Basu.

"Am elaborat foarte multe planuri de urgenţă, dar sunt unele lucruri care nu pot fi soluţionate. Spre exemplu, nu există plan de urgenţă pentru situaţia în care nu avem acces la bazele de date ale pasagerilor. Pe termen scurt, există riscul să ajungă în ţară infractori periculoşi (...) fără ca noi să ştim", a atras atenţia Neil Basu.

Noul premier Boris Johnson a declarat că Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană cu sau fără vreun acord Brexit cel târziu pe 31 octombrie 2019.