Peste 300.000 de cărți au fost scoase din școlile și librăriile din Turcia și distruse de la tentativa de lovitură de stat din 2016, potrivit ministrului turc al Educației, relatează The Guardian.

ErdoganFoto: Captura YouTube

Ministrul turc al Educației, Ziya Selçuk, a anunțat săptămâna trecută că 301.878 de cărți au fost distruse în timp ce guvernul vrea să distrugă orice e legat de Fethullah Gülen, clericul musulman auto-exilat în SUA, care este acuzat de Turcia că a fost în spatele tentativei de lovituri de stat din 2016. Gulen a negat implicarea.

Inițial, ziarul Hürriyet a scris despre distrugerea cărților, pentru ca apoi Kronos27 să publice imagini cu cărți arse.

Potrivit site-ului Turkey Purge, în 2016 cărți de matematică au fost interzise pentru că inițialele lui Gulen se aflau într-o întrebare care includea expresia ”de la punctul F la pungul G”.

În decembrie 2016, ziarul turc BirGün relata că mai multe cărți au fost arse distruse pentru că acestea conțineau cuvântul Pennsylvenia, locul în care trăiește Gulen. Străzile din Ankara numite Gulen au fost redenumite.

Organizațiile care militează pentru libertatea de expresie au fost alarmate de către comentari8ile ministrului Educației. ”În doar trei ani, peisajul publicistic din Turcia a fost decimat, 29 de edituri au fost închise prin decret de urgență pentru că ar ”disemina propagandă teroristă”, a spus PEN International.