Coreea de Nord a furat 2 miliarde de dolari pentru finanțarea programelor sale nucleare, utilizând atacuri cibernetice, potrivit unui raport divulgat presei, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul confidențial arată să Phenianul a avut ca ținte bănci și transferuri de criptomonede, iar BBC a primit confirmare din partea unor surse referitor la faptul că ONU investiga 35 de astfel de atacuri.

Raportul, trimis către comitetul de sancțiuni pentru Coreea de Nord, din cadrul Consiliului de Securitate ONU, dezvăluie că Phenianul "a folosit spațiul cibernetic pentru lansarea unor atacuri tot mai sofisticate pentru a fura fonduri de la instituțiile financiare și transferuri de criptomonede, generând venituri".

În raport se menționează și faptul că atacurile nord-coreene care au vizat transferurile de criptomonede "au permis obținerea unor venituri care sunt mai greu de urmărit decât cele realizate în sectorul bancar tradițional".

Din 2006, Consiliul de Securitate ONU a impus sancțiuni statului nord-coreean care interzic exportul de cărbune, fier, textile și fructe de mare. Importurile de petrol brut și rafinat au fost și ele sancționate.

Ca răspuns la raportul ONU, un purtător de cuvânt al departamentului de stat din SUA a declarat pentru Rueters: "Cerem tuturor statelor responsabile să ia măsuri pentru a combate abilitatea statului nord-coreean de a susține activitate cibernetică rău intenționată, care generează venituri pentru susținerea programelor ilegale de rachete balistice și de arme de distrugere în masă."