Secretarul Consiliului Național de Securitate al Rusiei, Nikolay Patrushev, susține că arsenalul nuclear reprezintă o unealtă care permite Rusiei să negocieze cu SUA dintr-o poziție de egalitate, în ciuda dorinței Statelor Unite de dominație mondială, scrie RT News.

HotNews.roFoto: Hotnews

Nikolay Patrushev a afirmat marți că toate planurile strategice ale Washingtonului au ca scop atingerea unei poziții dominante, inclusiv în domeniul militar. Iar Rusia, deoarece nu vrea să se supună intereselor americane, este nevoită să fie capabilă de a descuraja Stalele Unite.

"Să ne aminitim ce s-a întâmplat pe 6 august 1945. SUA a aruncat o bombă atomică în Hiroshima, a spus Patrushev. De ce s-a întâmplat? Pentru că avea dominație. Știau că nicio națiune nu poate să se răzbune pentru asta."

Interviul susținut de Patrushev a avut ca temă principală încetarea Tratatului INF, pe care administrația Trump l-a abandonat anul acesta, după ce a acuzat Rusia că nu îl respectă. Moscova a răspuns, declarând că Washingtonul nu are nicio dovadă în acest sens și că este vorba despre un pretext pe care SUA îl folosește pentru a transfera vina.

Retrăgându-se din tratat, SUA a sugerat că ar lua în considerare un substitut, dacă China este de acord să se alăture și să renunțe la arsenalul său de rachete cu rază de acțiune de la 500 până la 5.500 de km, un tip de armă interzis de tratatul INF. Nikolay Patrushev a declarat că propunerea nu este una realistă, luând în considerare poziția Beijingului în acestă chestiune.

"Pot doar să spun atât de ce doar China, dacă luăm în considerare un tratat multilateral? De ce nu ne uităm la Marea Britanie? De ce nu ne uităm la Franța?", a spus acesta. UK și Franța nu posedă în momentul de față rachete cu rază de acțiune medie sau intermediare, însă ambele au dispus de astfel de arme în trecut. ​