Între 350 şi 1.220 de locuri de muncă ar urma să fie pierdute în Cipru din cauza Brexitului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Leuven, Belgia, care inventariază consecinţele pe care ieşirea Marii Britanii din UE le va avea asupra celor 27 de membre UE, potrivit Rador.

Mars anti-BrexitFoto: Captura The Guardian

Potrivit rezultatelor studiului, atât în cazul unui Brexit dur, cât şi în cazul unui acord între britanici şi Bruxelles, toate ţările europene vor suferi mari consecinţe, în special pe partea pieţei de muncă.

Pentru Cipru, în cazul unei ieşiri ordonate a Marii Britanii din UE se preconizează că se vor pierde 350 de locuri de muncă, în timp ce în cazul scenariului contrar, adică al unui Brexit dur, numărul de locuri de muncă ce se vor pierde va ajunge la 1.220.

În acelaşi timp, conform studiului, se preconizează că Ciprul va avea şi pierderi economice de 167 de milioane de euro. După criteriul pierderilor economice şi al pierderilor de locuri de muncă, Ciprul se află pe locul al 12-lea în cazul unei ieşiri cu acord, şi pe locul al 8-lea în cazul unei ieşiri dure din UE, în clasamentul ţărilor afectate.

Pentru Grecia, în cazul unui Brexit cu acord, se vor pierde 1.420 de locuri de muncă și se vor înregistra pierderi de 175 de milioane de euro. În cazul unui Brexit dur, se vor pierde 5.570 de locuri de muncă și se vor înregistra pierderi de 625 de milioane de euro.

Potrivit autorilor studiului, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană va afecta toate statele membre - nu numai ţările din Europa de Vest care sunt mai aproape din punct de vedere geografic de Regatul Unit.

Pierderi importante de locuri de muncă se aşteaptă să se înregistreze şi în Polonia, Suedia, Slovacia, Cehia, România şi Ungaria. De asemenea, va fi afectată şi o parte a pieţei de muncă din Irlanda, Olanda, Danemarca, Franţa, Germania şi Portugalia.

Pierderi mari se aşteaptă să se înregistreze şi în Belgia, întrucât în cazul unui Brexit dur, pierderea va ajunge la 2,35% din PIB-ul ţării. Acest lucru ar echivala cu pierderea a 42.000 de locuri de muncă. În cazul unui Brexit ordonat, impactul total pe termen scurt ar fi o pierdere de 0,58% din PIB, ceea ce echivalează cu pierderea a 10.000 de locuri de muncă.

Per ansamblu, un Brexit dur ar avea consecinţe în întreaga Europă întrucât se vor pierde 112.000 locuri de muncă în sectorul alimentar. În Belgia, se vor pierde circa 4.500 de locuri de muncă, în timp ce un impact negativ s-ar înregistra şi în Irlanda, Polonia, Ţările de Jos şi Danemarca.

Alte 130.000 de locuri de muncă se vor pierde în sectorul industriei textile.

Cercetătorii de la universitatea belgiană preconizează consecinţe majore şi asupra industriei farmaceutice şi a produselor petroliere, cu un cost ce ar putea ajunge la 14 miliarde de euro. De asemenea un impact negativ se aşteaptă să înregistreze şi domeniul serviciilor.