Mark Esper, secretarul american al Apărării, a declarat marți că Statele Unite nu vor "reacționa în mod exagerat" la testele cu rachete efectuate de Coreea de Nord în ultimele săptămâni, informează Mediafax citând postul CBS News.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Cheia este să menținem ușa deschisă pentru diplomație (...) nu vom reacționa prea mult la aceste lucruri, dar le monitorizăm, le urmărim îndeaproape și știm ce se întâmplă", a declarat Esper.

Oficialul american a adăugat că rachetele lansate marți dimineață de regimul nord-coreean erau cu rază scurtă de acțiune și a precizat că va discuta despre Coreea de Nord cu omologii săi din Japonia și Coreea de Sud în cursul vizitei sale în cele două țări.

Președintele SUA, Donald Trump, și liderul nord-coreean Kim Jong Un s-au întâlnit pe data de 30 iunie, ocazie cu care au convenit să reia negocierile, însă Phenianul a acuzat Statele Unite de încălcarea unei promisiuni prin planificarea de exerciții militare cu Coreea de Sud și a avertizat că exercițiile ar putea afecta discuțiile.

Proiectilele au fost lansate la o zi după startul unui exercițiu militar comun al forțelor sud-coreene și americane.

La scurt timp după lansarea proiectilelor, Ministerul nord-coreean de Externe a transmis că, în cazul în care exercițiul va continua, Phenianul "va fi obligat să caute o nouă cale", relatează publicația The Japan Times.

Phenianul a mai afirmat că exercițiul militar comun al forțelor sud-coreene și americane constituie o "încălcare flagrantă" a eforturilor în direcția păcii în Peninsula Coreea și indică lipsa "voinței politice" din partea Coreei de Sud și Statelor Unite pentru îmbunătățirea relațiilor.

Esper a afirmat că exercițiile militare SUA-Coreea de Sud, ce poartă numele Dong Maeng și care sunt în mare parte simulări computerizate, sunt în curs de desfășurare și nu există niciun plan să fie modificate viitoarele manevre militare cu Seulul.

Regimul de la Phenian a efectuat în ultimele săptămâni mai multe teste militare, inclusiv cu rachete balistice cu rază scurtă de acțiune, în contextul impasului în negocierile cu Statele Unite.