Hiroshima a marcat cel de-al 74-lea an de la bombardamentul nuclear care a distrus orașul, iar primarul a făcut un apel pentru eliminarea armelor de acest tip, solicitând guvernului japonz să depună mai multe eforturi în acest sens, scrie Globalnews.

Bombardament HiroshimaFoto: Wikipedia

Primarul Kazumi Matsui și-a exprimat marți îngrijorarea legată de tendința globală de protecționism și a cerut liderilor să facă toate eforturile pentru a ajunge la o lume fără arme nucleare.

"În lume, astăzi, suntem martori la ascendența naționalismului egocentric, a tensiunilor provocate de exclusivitate și rivalitate internațională, în timp ce procesul de denuclearizare este suspendat", a afirmat Matsui. El a cerut generațiilor tinere să nu considere armele nucleare și războiul ca fiind doar simple evenimente istorice, ci să le vadă ca fiind ale lor, cerând liderilor lumii să vină să vadă personal orașele afectate.

Matsui a cerut guvernului Japoniei să respecte dorințele supraviețuitorilor și să semneze tratatul ONU de interzicere a armamentului nuclear. Japonia se află sub protecția SUA, însă nu a semnat încă tratatul, o acțiune criticată de supraviețuitorii dezastrului și de grupurile pacifiste.

"Japonia și-a luat angajamentul de a acționa ca un mediator între statele cu armament nuclear și cele fără, încercând, cu răbdare, să le convingem să coopereze și să înceapă un dialog", a declarat prim ministrul Shinzo Abe în timpul ceremoniei. El a promis să apere principiile pacifiste ale Japoniei, însă nu a promis nimic legat de tratat. Ceremonia de la Hiroshima a avut loc la câteva ore de la lansarea de rachete realizată de Coreea de Nord.