China a transmis marți că nu va urmări pasiv și că va lua măsuri împotriva SUA, dacă Statele Unite vor trimite rachete cu rază de acțiune medie în Asia, o acțiune planificată pentru următoarele luni, scrie Associated Press.

SUA ChinaFoto: PublicDomainPictures.net

Declarația directorului departamentului de Control al Armelor din cadrul Ministerului de Externe, Fu Cong, a fost făcută după ce SUA s-a retras săptămâna trecută din Tratatul privind forțele nucleare cu rază medie de acțiune, o mișcare despre care Fu a spus că va avea "un impact negativ direct asupra stabilității strategice la nivel global" și asupra securității în Europa și în regiunea Asiei.

Fu a afirmat că statul chinez este în mod special îngrijorat de planurile anunțate de SUA de a dezvolta și testa rachete cu rază medie de acțiune în Pacificul de Vest.

"China nu va urmări pasivă, fiind forțată să ia contramăsuri, dacă SUA va trimite rachete în această parte a lumii", a spus Fu reporterilor.

De asemenea, el a sfătuit celelalte națiuni, mai ales Coreea de Sud, Japonia și Australia să exercite prudență și să nu permită Statelor Unite să trimită astfel de arme pe teritoriul lor, susținând că acțiunea "nu va servi intereselor de securitate ale acestor națiuni".

Fu a adăugat că statul chinez nu are de gând să ia parte la discuțiile privind denuclearizarea, la care vor participa SUA și Rusia, menționând diferența uriașă dintre arsenalul său și cel al celorlalte două țări. Președintele Vladimir Putin a solicitat această întâlnire pentru a preveni o cursă haotică a înarmării care ar putea urma anulării tratatului. De asemenea, el a declarat luni că Rusia nu va trimite noi rachete cu rază de acțiune medie decât dacă SUA va face același lucru.

Fu nu a oferit detalii legate de măsurile pe care le-ar lua China în cel mai rău scenariu, însă a spus că statul chinez nu ar lua niciodată parte la cursa înarmării nucleare.

Între timp, argumentul administrației de la Wshington, că SUA sunt amenințate de China deoarece 80% dintre rachetele chineze sunt în categoria celor cu rază de acțiune medie nu ar ține, deoarece acestea nu ar putea ajunge pe teritoriul terestru american.

"Deci SUA ar trebuie să fie ultimele îngrijorare", a declarat Fu. "Asta nu arată decât că totul este un pretext."