Columbia plănuiește să acorde cetățenie copiilor fără acte de identitate născuți în țară, ai căror părinți sunt refugiați, o măsură umanitară rară în contextul în care politicile privind migrația devin din ce în ce mai stricte în alte părți ale globului, scrie New York Times. Numărul acestor copii depășește 24.000.

Ivan DuqueFoto: Wikipedia

"Astăzi, Columbia transmite acest mesaj lumii: Celor care vor să folosească xenofopia în scopuri politice, le spunem că noi alegem calea fraternității", a declarat președintele Iván Duque, în cadrul unui discurs prin care a anunțat noua măsură, în Bogotá, luni.

Decizia va oferi acces la pașapoarte columbiene copiilor cu părinți din Venezuela, născuți pe teritoriul Columbiei, în perioada august 2015 - august 2021, oferindu-le oportunitatea de beneficia de servicii de sănătate și educație.

În jur de 4 milioane de cetățeni venezueleni au fugit din propria țară în ultimii ani din cauza lipse de hrană, a întreruperilor masive de electricitate și a hiperinflației, provocate de colapsul economic al țării. Aceasta este cea mai mare criză a migrației din istoria regiunii, potrivit ONU.

Columbia a primit aproximativ 1.4 milioane de refugiați, conform datelor guvernamentale din Columbia. Alte țări, printre care Peru și Chile, au crescut restricțiile de intrare pentru cei din Venezuela în ultimul an, pentru a proteja locurile de muncă și pentru a evita criticile populiste. Iar administrația Trump, care a făcut o prioritate de politică externă din problema conducerii din Venezuela, nu a acordat refugiaților statut de protecție.

Columbia și-a menținut granițele deschide, în ciuda presiunilor din ce în ce mai mari aplicate asupra serviciilor sociale și a numărului crescut de incidente xenofobe. Oficialii columbieni susțin că închiderea granițelor nu va face decât să încurajeze traficul de persoane și să ofere noi surse de venit pentru bandele care operează în zonele respective.

Columbia nu garantează cetățenie automată persoanelor născute în teritoriu. Este nevoie, de obicei, ca cel puțin unul dintre părinți să fie cetățean columbian cu reședință legală.

"Nicio țară nu ar trebui să aibă copii care cresc fără acces la servicii de sănătate și la educație, sau o șansă la o viață decentă", a afirmat Andrew Selee, președintele Insititutului de Politici pentru Migrație din Washington, care studiază migrația columbiană.

ONU și grupurile pentru drepturile omului au aplaudat decizia președintelui, însă sondajele arată că majoritatea columbienilor doresc mai multe restricții pentru intrarea refugiaților din Venezuela și pentru beneficiile pe care le primesc în țară. ​