Președintele Moon Jae-in a transmis luni că Japonia poate fi depășită economic de către Coreea de Sud, dacă statul sud-coreean ar coopera cu Coreea de Nord, în contextul tensiunilor provocate de conflictul comercial dintre cele două națiuni, scrie Euronews.

Trump pune piciorul in Coreea de Nord si da mana cu Kim Jong UnFoto: Captura YouTube

Japonia a eliminat vineri Coreea de Sud de pe lista țărilor de încredere pentru activitatea de export, după ce luna trecută a redus exporturile de materiale utilizate în producția de semiconductori. Relațiile dintre cei doi aliați ai SUA au devenit din ce în ce mai fragile din cauza unei neînțelegeri referitoare la perioada de ocupație niponă a peninsulei coreene, înainte și în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Coreea de Sud are nevoie de "o determinare extraordinară și de o viziune mai amplă" pentru a depăși economia japoneză, a declarat Moond în timpul unei întâlniri cu consilierii săi.

"Dacă cooperarea inter-coreeană duce la o economie bazată pe pace, vom putea întrece dominanța Japoniei", a afirmat președintele.

Economia bazată pe pace reprezintă viziunea lui Moon în ceea ce privește cooperarea economică, după denuclearizarea națiunii din nord și eliberarea sa de sancțiuni. Eforturile lui Moond de a colabora cu Coreea de Nord au fost suspendate după a doua întâlnire de la Hanoi, din februarie, dintre liderul nord-coreean și președintele american.

Când Kim și Trump s-au întâlnit din nou în iunie la granița dintre Coreea de Sud și Coreea de Nord, Moon nu a fost prezent la întâlnirea lor privată. Iar Coreea de Nord s-a arătat indiferentă față de inițiativele recente ale Sudului, precum oferirea unor provizii de orez ca ajutor umanitar și cooperarea în jocurile sportive.

Cu toate acestea, Coreea de Nord este un critic consecvent al Japoniei, iar presa de stat a elibarat de multe ori articole prin care acuzau poziția Japoniei în acest conflict. Coreea de Sud a anunțat luni că plănuiește să investească echivalentul a aproximativ 5.33 de miliarde de lire sterline în cercetare și dezvoltare pentru materiale locale și echipament, în următorii șapte ani, pentru a nu mai fi nevoie să depindă de importurile din Japonia. ​