​Kerry Robertson, pacientă cu cancer terminal, prima beneficiară a noilor legi care permit moartea asistată. După un lung proces, femeii în vârstă de 61 de ani i-a fost permisă această procedură legală în foarte puține părți ale globului, notează BBC.

Kerry RobertsonFoto: Captură Youtube

Doamna Robertson fusese diagnosticată cu cancer la sân în 2010. Anul acesta începuse chimioterapia dar durerile deveniseră insuportabile. Familia se declară mulțumită deoarece femeia și-a îndeplinit dorința: să scape de durerile ce o măcinau zilnic.

De această procedură nu poate beneficia oricine. Statul australian Victoria, cel din care făcea parte pacienta, este unul dintre puținele care au introdus posibilitatea unei morți asistate. Procedura prevede trimiterea a trei cereri către autorități, dar și unele condiții: vârsta minimă de 18 ani și durată de viață estimată la șase luni.

După mai mult de o sută de zile de dezbatere în Parlament, unele state australiene au reușit introducere unei astfel de măsuri în luna iunie. Alte state din Australia sunt pe care să adopte aceste legi, pe când măsuri similare au fost introduse în Canada, Olanda sau Belgia.