Mai multe țări, cu China în frunte, au continuat să să importe mari cantități de petrol iranian după ce Statele Unite au înăsprit sancțiunile împotriva Teheranului, la începutul lui mai, scrie New York Times, citat de AFP.

Petrolier britanic sechestrat IranFoto: Captura video

Potrivit cotidianului, care a monitorizat activitățile a 70 de petroliere iraniene, cel puțin 12 dintre ele au livrat țiței, șase către China și lase către clienți de pe coasta estică a Mediteranei, probabil Siria sau / și Turcia.

Mai multe dintre ele au avut un moment în care au întrerupt semnalul pe satelit, care este folosit în mod normal pentru a indica poziția către alte nave.

Washingtonul, care încearcă să izoleze aproape complet Iranul de sistemul financiar internațional, a pus capăt din mai derogărilor care permiteau unui număr de 8 state să cumpere petrol iranian.

New York Times reamintește că achiziția de petrol iranian nu este ilegală, în măsura în care decizia Washingtonului este unilaterală. Dar companiile străine care încalcă interdicțiile americane se expun unor măsuri de retorsiune în cazul în care au afaceri cu bănci sau societăți cu sediul în Statele Unite.

Rezultatul: potrivit cabinetului de consultanță Kpler, exporturile de petrol iranian pe cale maritimă au căzut cu peste 2 milioane de barili pe zi de la începutul lui 2018, la 400.000 de barili pe zi în iulie.

Conflictul dintre Washington și Teheran a luat o nouă turnură după ce autoritățile britanice au sechestrat petrolierul Grace 1 în largul Gibraltar.

Ca represalii, Teheranul a sechestrat trei nave străine în Golful Persic, pe unde tranzitează circa o treime din petrolul transportat pe cale maritimă, potrivit Agenției americane pentru informații asupra Energiei.