În vreme ce negocierile cu Statele Unite privind denuclearizarea sunt tot în impas, Coreea de Nord își continuă testarea unor “proiectile”. După lansările din 25 și 31 iulie, Phenianul a făcut două noi lansări, vineri, 2 august, la orele 2:59 și 3:23 dimineața (ora locală). Statul major al armatei sud-coreene, care le-a anunțat, nu au fost totuși în măsură să precizeze dacă proiectilele trase de pe coasta de est a Coreii de Nord sunt misile sau rachete, scrie Rador, citând Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

Casa Albastră a organizat de urgență o reuniune a miniștrilor din domeniu.

“Suntem la curent cu noile tiruri de proiectile de către Coreea de Nord”, a reacționat partea americană. “Urmărim evoluția situației și avem consultări strânse cu aliații noştri sud-coreean și japonez”. Pe 25 iulie, Corea de Nord a lansat două misile cu rază scurtă.

Pe 31 iulie, a testat “un nou lansator multiplu de rachete ghidate de mare calibru”, calificat de liderul Kim Jong-un drept factor “de stres inevitabil pentru forțele” care vor fi țintă. Seulul a înregistrat un tir cu două misile cu rază scurtă de acțiune. Această divergență este importantă, deoarece rezoluțiile ONU care țintesc Coreea de Nord îi interzic tirurile cu misile, dar nu tirurile de artilerie și deci de rachete.

Manevre militare care agasează Phenianul

Repetarea tirurilor ar exprima nemulțumirea Phenianului – care evită deocamdată să critice direct Statele Unite – de a vedea Coreea de Sud efectuând împreună cu americanii manevre militare comune.

Americanii și sud-coreenii au programat în august manevrele 19-2 Dong Maeng. Numite altă dată “Freedom Guardian”, acum li s-a schimbat numele și scara le-a fost redusă, pentru a nu împiedica negocierile cu Nordul. În iunie, Seulul și Washingtonul au decis chiar să anuleze manevrele Ulchi Freedom, programate în toamnă, fără a convinge Phenianul, care vede în aceste manevre pregătirea unei invazii a teritoriului său. Într-un comentariu publicat pe 31 iulie, agenția oficială nord-coreeană, KCNA, deplângea participarea Seulului la aceste manevre, calificate drept “inițiative militare periculoase și ostile, care contrazic progresele spre pace observate în peninsulă”.

Coreea de Nord vede aici un obstacol la negocierile privind denuclearizarea. Pe 30 iunie, cu ocazia celui de-al treilea summit al lor, Kim Jong-un și președintele american, Donald Trump, conveniseră la Panmunjom – unic punct de contact din zona demilitarizată (Demilitarized Zone, DMZ) care taie peninsula coreeană în două – să relanseze discuțiile de lucru privind denuclearizarea.

În opinia lui Donald Trump, “nicio problemă”

Partea americană continuă să se declare gata să discute. Președintele Donald Trump afirmă că nu are “nicio problemă” cu tirurile și menține afirmația că situația “este în continuare sub control”. Joi, 1 august, el estima că negocierile privind denuclearizarea pot continua, întrucât misilele lansate “sunt cu rază scurtă”. “N-am discutat niciodată despe asta. Vorbim despre nuclear”. În aceeași zi, Statele Unite au ales să nu se asocieze inițiativei Franței, Regatului Unit și Germaniei care au condamnat, într-un comunicat emis după o reuniune cu ușile închise a Consiliului de Securitate al ONU, tirurile nord-coreene și au cerut Phenianului să se angajeze în negocieri “semnificative” cu Washingtonul privind denuclearizarea.

Consilierul Casei Albe pentru securitate națională, John Bolton amintea că Statele Unite sunt “gata pentru negocieri la nivel de lucru” și sublinia că “președintele este gata pentru un alt summit, la momentul oportun”. În ajun, pe “Fox News”, dl Bolton consideră că “tirurile de misile nu încalcă promisiunea făcută de Kim Jong-un presedintelui, privind misile balistice intercontinentale”.

Întâlnire secretă

“Suntem gata să continuăm discuțiile diplomatice cu nord-coreenii”, declară secretarul de stat, Mike Pompeo, de la Bangkok, unde participă la forumul regional al Asociației națiunilor din sud-estul Asiei (ASEAN) organizat între 1 și 3 august. Era vorba să se întâlnească acolo cu ministrul nord-coreean al afacerilor externe, Ri Yong-ho, care până la urmă nu a făcut călătoria. Potrivit agențiilor de presă AP și Reuters, o întâlnire secretă între americani și nord-coreeni ar fi avut loc săptămâna trecută la Panmunjom.

Partea americană ar fi prezentat fotografii de la summitul din 30 iunie. Partea nord-coreeană ar fi afirmat că discuțiile de lucru s-ar putea relua repede. (Traducere: Gabriela Sîrbu)