Un raport al ONU avertizează că amenințarea grupărilor islamiste extremiste rămâne foarte ridicată. Autorii raportului sugerează că deși califatul a încetat să existe, numeroși factori care au dat naștere Statului Islamic și grupări similare există în continuare, scrie Rador, citând Le Vif.

HotNews.roFoto: Hotnews

Națiunile Unite au avertizat că pauza actuală în violența teroristă internațională ar putea lua sfârșit în curând, un nou val de atentate fiind posibil până la sfârșitul anului. Într-un raport, observatori specializați ai Consiliului de Securitate al ONU schițează un tablou îngrijorător al unei mișcări islamiste extremiste mondiale care continuă să reprezinte o amenințare importantă în ciuda înfrângerilor recente. Autorii se arată îngrijorați din cauza faptului că până la 30.000 de străini au mers în “califat” pentru a lupta și că ei sunt poate încă în viață.

“Perspectivele lor de viitor vor fi o îngrijorare internațională într-un viitor apropiat”, arată raportul. “Unii se pot alătură Al-Qaïda sau altor mărci teroriste care ar putea apărea. Unii vor deveni lideri sau radicalizatori”.

Raportul se bazează pe informații furnizate de serviciile de informații ale statelor membre ale ONU și dă o imagine a gândirii colective a serviciilor de securitate din lumea întreagă. Raportul mai notează că, deși geografic califatul Statului Islamic a încetat să existe, statele membre consideră că un mare număr de factori implicați în apariția Statului Islamic există în continuare, ceea ce duce cu gândul la faptul că amenițarea pe care o reprezintă Al-Qaida sau alte grupări similare nu pare să scadă mai mult.

Deși au fost mai puține atentate reușite din 2015 și 2016, când extremiștii au ucis sute de persoane în Franța, în Belgia și în Germania, amenințarea pentru Europa “rămâne ridicată”, mai scrie “The Guardian”. O îngrijorare majoră o reprezintă radicalizarea în închisori, ca și eliberarea iminentă a unui prim val de repatriați încarcerați după întoarcerea lor din califatul Stat Islamic, care a fost creat pe o fâșie de teren în Irak și în Siria în 2014.

Statele europene apreciază că până la 6.000 dintre cetățenii lor au mers în Irak și în Siria pentru a se alătura ISIS sau altor grupări extremiste. Circa o treime dintre ei au fost uciși, în timp ce o altă treime sunt în continuare deținuți în regiune sau au călătorit în altă parte. Două mii sau mai mult s-au întors poate în Europa, potrivit raportului.

Potrivit raportului, SI ar avea încă între 50 și 300 de milioane de dolari tezaur de război și veghează cu grijă la reputația grupării ca principala marcă teroristă mondială în calitate de “califat virtual”.

“Atunci când va avea timpul și spațiul necesar pentru a reinvesti într-o capacitate de operațiuni externe, Statul Islamic va conduce și va facilita atacuri internaționale pe lângă atacurile inspirate de Isil /Statul Islamic din Irak și Levant/ care continuă să se producă în multe locuri din lume… Reducerea actuală a acestor atacuri ar putea deci să nu dureze multă vreme, poate chiar până la sfârșitul lui 2019”, mai spune raportul.