Iranul va face un nou pas în direcția reducerii angajamentelor luate faţă de partenerii din Acordul nuclear semnat în 2015, a declarat sâmbătă ministrul iranian de externe Mohammad Javad Zarif, fără a da detalii, potrivit agenției parlamentare de știri ICANA, transmite Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Iranul a spus în mod repetat că îşi va reduce, în etape, angajamentul faţă de Acordul nuclear şi că s-ar putea chiar retrage din pact, dacă ţările semnatare rămase nu găsesc modalităţi de a-i proteja economia de sancţiunile impuse de SUA. Washingtonul s-a retras din acord anul trecut.

„În situația actuală, al treilea pas în reducerea angajamentelor (față de Acordul nuclear) va fi implementat”, a spus șeful diplomației iraniene.

„Noi am spus că, dacă (Acordul) nu este complet implementat de ceilalţi, atunci şi noi îl vom implementa în aceeaşi manieră incompletă. Şi, desigur, toate acţiunile noastre au fost în cadrul (Acordului)”, a mai afirmat ministrul iranian.

Luna trecută, Iranul a ameninţat că va reporni centrifuge dezactivate şi va creşte îmbogăţirea uraniului până la o puritate de 20%, acţiune prin care se îndepărtează de Acordul nuclear, notează Reuters.

Pe de altă parte, oficiali iranieni au afirmat că toate acţiunile Teheranului în direcția reducerii angajamentelor sale faţă de Acordul nuclear sunt reversibile, atât timp cât semnatarii rămaşi îşi respectă angajamentele.