Japonia a decis să îndepărteze Coreea de Sud de pe lista de destinații de încredere pentru export, pe fundalul tensiunilor din ce în ce mai crescute dintre cei doi aliați ai SUA, care amenință să afecteze legăturile de securitate și liniile globale de furnizare, scrie Bloomberg.

Shinzo AbeFoto: Flickr

Cabinetul prim ministrului japonez Shinzo Abe a scos vineri Coreea de Sua de pe "lista albă" a țărilor care beneficiază de controale mai puține pentru comerț și a anunțat că măsura va intra în vigoare pe 28 august.

Coreea de Sud a solicitat Japoniei să nu facă această mișcare, avertizând că ar avea consecințe grave și o regândire imediată a cooperării în domeniul securității.

Ministrul de Comerț Hiroshige Seko a spus reporterilor vineri că Japonia nu intenționează ca această mișcare să afecteze relațiile cu Coreea de Sud și că Tokyo a explicat Statelor Unite și altor națiuni relevante regulile revizuite privind exporturile cu Coreea de Sud.

Purtătorul de cuvânt prezidențial al Coreei de Sud a numit decizia Japoniei "profund regretabilă" și a afirmat că guvernul va adopta o poziție fermă dacă observă manevre lipsite de echitate.

Oficialii japonezi susțin că schimbările nu vor avea efecte majore pe termen lung, însă chestiunea a fost văzută de Seoul ca fiind una importantă, în contextul în care Coreea de Sud deja se confruntă cu dificultăți economice.

Președintele Moon Jae-in a convocat o întâlnire de urgență a cabinetului la scurt timp după anunțarea deciziei, iar guvernatorul Băncii Centrale, Lee Ju-yeol, a planificat o sedință la 2 p.m. (ora locală) pentru a discuta impactul acțiunii Japoniei.