Facebook a descoperit că persoane care au legături cu autoritățile saudite au utilizat platforma de social media pentru a răspândi mesaje de propagandă prin intermediul unor conturi false, scrie BBC.

Logo-ul FacebookFoto: HotNews.ro

Compania a anunțat că operațiunile au avut ca țintă mai ales Orientul Mijlociu și Africa de Nord, iar majoritatea conținuturilor erau în limba arabă. Peste 350 de conturi și pagini au fost înlăturate.

Este neobișnuit pentru gigantul social media să asocieze în mod public astfel de activități cu un guvern. Arabia Saudită nu a oferit încă comentarii legate de această chestiune.

Facebook a declarat că a luat măsuri pe parcursul acestei săptămâni pentru a combate "comportamente neautentice coordonate" pe platformele sale și pe Instagram. Potrivit companiei, profilurile erau realizate astfel încât indivizii să pozeze ca cetățeni ai țărilor respective, sau să creeze pagini care arătau ca unele administrate de media locală.

Directorul pentru probleme de securitate cibernetică, Nathaniel Gleicher, a explicat că aministratorii paginilor și posesorii conturilor postau mesaje în arabă despre știrile regionale și subiecte politice, inclusiv despre chestiuni precum prințul Mohammad bin Salman și planul său de reformă social-economică "Vision 2030", sau despre succesul forțelor armate saudite, mai ales în timpul conflictului din Yemen.

"De asemenea, aceștia criticau frecvent țările vecine, printre care Iran, Qatar și Trucia și puneau la îndoială credibilitatea știrilor oferite de Al-Jazeera sau de Amnesty International", a adăugat acesta.

Aproximativ 1.4 milioane de oameni urmăreau paginile sau profilurile care au fost șterse.

Facebook susține că această campanie a cheltuit 108.000 de dolari pentru advertising.