Echipajul navei Alan Kurdi a salvat joi dimineaţa 40 de persoane aflate la bordul unei şalupe. Printre acestea se află un nou născut şi doi copii mici cărora acum li se oferă asistenţă medicală la bord''. ONG-ul Sea Eye a anunţat acest lucru într-un tweet, adăugând: "Cerem autorităţilor competente să ne atribuie un port sigur. Din punct de vedere geografic, Lampedusa este cel mai apropiat", a declarat Gorden Isler, purtătorul de cuvânt al ONG-ului german, care le-a explicat reporterilor publicaţiei Frankfurter Allgemeine că la bordul navei se află două femei, dintre care una însărcinată, un nou-născut şi doi copii. Oamenii spun că au părăsit oraşul libian Tajura în timpul nopţii. Potrivit Sea-Eye, migranţii provin din Nigeria, Coasta de Fildeş, Ghana, Mali, Congo şi Camerun, potrivit Rai News, citat de Rador.

Imigranti in Marea MediteranaFoto: Captura YouTube

Ministrul de Interne, Matteo Salvini, a semnat un ordin prin care interzice navei Alan Kurdi să intre în apele italiene. Surse ale Ministerului de Interne precizează. „Dacă ONG-ului îi pasă cu adevărat de sănătatea imigranţilor, atunci poate să schimbe ruta şi să se îndrepte către Tunisia: dacă în schimb intenţionează să vină în Italia ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, atunci a greşit ministrul”, spune Matteo Salvini, referindu-se la nava ONG-ului german, aflată în prezent la 30 de mile nautice de Libia, la 60 de Tunisia, la 171 de Malta şi la 127 de Lampedusa.

''Guvernul german odată avizat este pe jumătate salvat; ONG-ul avizat este şi el pe jumătate salvat : dacă intră în apele italiene vom confisca nava. Ce facem aici, ne jucăm ? Gata, m-am săturat.. Navele vor fi rechiziţionate şi vom urca la bord", a spus liderul partidului Liga Nordului, Matteo Salvini într-un interviu pentru SkyTg24, vorbind despre Alan Kurdi.

Între timp, ieri, după 4 zile de stat în port, cei 116 de migranţi salvaţi de nava 'Gregoretti' a Pazei de Coastă au debarcat la Augusta, unul dintre ei dimineaţa, din motive urgente de sănătate, ceilalţi în timpul după-amiezii: de altfel şi printre aceştia se aflau 29 de bolnavi, aşa cum a declarat procurorul din Siracusa, Fabio Scavone, dintre care unul de tuberculoză şi 20 de scabie.

CEI a anunţat că aproximativ cincizeci de migranţi, din cei 116 debarcaţi de pe nava Gregoretti în portul Augusta, vor fi găzduiţi în centrul social „Mondo Migliore” de la Rocca di Papa. „În acest fel, Conferinţa Episcopală Italiană, prin intermediul organizaţiei italiene Caritas, s-a angajat cu resurse profesionale şi economice proprii să răspundă pozitiv la o solicitare a Ministerului de Interne către Biserica italiană, asumându-şi responsabilitatea pentru ospitalitatea, primirea şi asistenţa - inclusiv cea legală - a acestor oameni ", se specifică într-un comunicat de presă.

Franţa este dispusă să primească „30 de refugiaţi” din cei 116 salvaţi de nava Gregoretti. Ministerul de Interne francez a raportat acest lucru pentru AFP. Declaraţia de disponibilitate franceză vine după acordul încheiat între cinci ţări membre UE (Franţa, Germania, Portugalia, Luxemburg şi Irlanda), plus Sfântul Scaun, care au anunţat că sunt gata să primească o parte din migranţii salvaţi pe mare.

Potrivit ministerului, şeful departamentului, Christophe Castaner, a fost de „acord” ca „30 de persoane, refugiaţi şi migranţi neeconomici”, să fie primiţi în Franţa în zilele următoare. În vederea acestui lucru, zilele următoare, un reprezentant al Oficiului Francez pentru Protecţia Refugiaţilor şi Apatrizilor se va duce în Italia peste „câteva zile”.