Majoritatea covârşitoare a norvegienilor consideră că Rusia şi preşedintele acestei ţări, Vladimir Putin, reprezintă o ameninţare pentru întreaga lume - potrivit unui sondaj Ipsos, comandat de ziarul Dagbladet. Studiul sociologic arată că 67% din populaţia Norvegiei consideră că Putin şi Rusia sunt o ameninţare la adresa păcii mondiale, numărul norvegienilor care au o astfel de opinie fiind cu 10% mai mare decât în decembrie anul trecut, potrivit Rador.

Vladimir PutinFoto: kremlin.ru

Mai mult decât atât, vara trecută, această cifră era de 45%, ceea ce arată că, în doar un an, norvegienii au devenit mult mai sceptici faţă de Rusia. Sondajul mai arată că doar 2% dintre respondenţi nu se simt ameninţaţi de Rusia şi de liderul acesteia. În ultimii ani, în Norvegia au fost examinate mai multe dosare care implică Rusia, dar un caz particular a atras cea mai mare atenţie: dosarul de spionaj deschis de Moscova împotriva lui Frode Berg, un pensionar grănicer, în vârstă de 63 de ani, arestat la Moscova pe 5 decembrie 2017.

Serviciul de Securitate al Rusiei (FSB) îl acuză că lucra pentru serviciile speciale norvegiene, însă Berg se declară nevinovat. În aprilie 2018, bărbatul a fost condamnat la 14 ani de închisoare.