„Permanent Record”, memoriile fostului consultant al Agenției Naționale americane de Securitate (NSA) Edward Snowden vor fi lansate în luna septembrie în 20 de țări simultan, anunță Associated Press, citată de Mediafax.

Edward SnowdenFoto: Agerpres/AP

Cartea lui Edward Snowden va fi în librării pe 17 septembrie, a arătat joi compania Metropolitan Books, o editură a grupului Macmillan Publishers.

Snowden povestește ce rol a jucat în centralizarea informațiilor și „criza de conștiință” care l-a făcut să sustragă mai multe fișiere în 2013 și să le ofere presei, au arătat editorii.

Snowden este în continuare sub acuzare în Statele Unite și trăiește la Moscova, în exil. Oficialii din cadrul serviciilor secrete îl consideră vinovat că a produs pagube sistemelor de securitate, dar apărătorii drepturilor umane îl consideră un erou după ce a dezvăluit cât de invaziv este modul în care se petrece strângerea de date la nivelul serviciilor secrete. Informațiile oferite de Snowden au arătat că autoritățile strâng informații din milioane de convorbiri telefonice private.

„Edward Snowden a hotărât la 29 de ani să renunțe la viitorul său pentru binele acestei țări”, a declarat John Sargent, din partea Macmillan. „A dat dovadă de un curaj enorm și, chiar dacă vă place de el sau nu, are de spus o poveste americană incredibilă”, a spus reprezentantul grupului editorial.

Snowden, un fost consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), este căutat de autorităţile americane după ce a dezvăluit mai multe documente clasificate cu privire la activităţile de spionaj efectuate de agenţiile de informaţii din SUA. Trăieşte în exil în Rusia din anul 2013. În 2017, Rusia a arătat că ia în considerare extrădarea americanului, lucru invocat de Snowden ca argument că nu a colaborat cu Moscova, pentru că „niciun stat din lume nu vorbește despre extrădarea spionilor cu care lucrează”.