Heiko Maas, ministrul german de Externe, efectuează o vizită în Polonia, ocazie cu care va participa la o ceremonie de comemorare a Insurecției de la Varșovia din 1944, eveniment în cursul căruia aproape 200.000 de polonezi, majoritatea civili, au murit în luptele contra trupelor Germaniei naziste, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Invitația adresată șefului diplomației germane de a participa la comemorarea acestui eveniment este "un semn special de încredere" din partea Guvernului Poloniei, a declarat Maas, miercuri, înainte de plecarea spre Varșovia, relatează agenția de știri Dpa.

Cu distrugerea aproape completă a Varșoviei și uciderea a aproape 200.000 de polonezi, Germania a provocat suferințe teribile vecinilor săi în cursul suprimării revoltei, a mai afirmat șeful diplomației germane.

"Rezistența și curajul cu care Polonia s-a opus ocupației germane în 1944 arată o dorință copleșitoare pentru libertate și autodeterminare", a completat oficialul de la Berlin.

Pe 1 august 1944, forțele de rezistență poloneză, conduse de Armata Internă (Armia Krajowa), au declanșat o insurecție împotriva trupelor naziste de ocupație, însă după două luni de lupte intense, rebeliunea a fost lichidată. În urma insurecției, aproximativ 500.000 de locuitori ai Varșoviei au fost evacuați, iar orașul a fost distrus aproape în întregime de naziști.

Forțele sovietice, aflate la doar câțiva kilometri de Varșovia, nu au intervenit în sprijinul insurgenților polonezi, iar această inactivitate a Uniunii Sovietice rămâne un moment controversat în istoria celui de-al Doilea Război Mondial.