Parlamentarul independent din Sydney care se află în spatele proiectului de lege pentru dezincriminarea avortului în Noul Wales de Sud (NSW) le-a cerut "iertare femeilor pentru faptul că a durat atât de mult pentru ca statul să facă această schimbare", scrie news.com.au.

Pastile pentru avortFoto: Captura YouTube

Alex Greenwich a prezentat Legea privind reforma legată de sănătatea reproducerii în Camera Inferioară joi dimineață.

"Îmi pare rău că a durat atât de mult să ajungem la această reformă, a spus acesta în fața parlamentarilor. Să nu mai amânăm. Acum este momentul pentru parlament să se unească și să se asigure că femeile și doctorii sunt protejați de lege în mod corespunzător."

Legea ar permite întreruperea de sarcină până la termenul de 22 de săptămâni, sau mai mult dacă doi doctori consideră că, având în vedere toate circumstanțele, intervenția ar trebui realizată.

Greenwich a afirmat că legea vine cu 119 de ani mai târziu decât ar fi trebuit. Legislația legată de avort nu s-a schimbat din anul 1900 - o vreme când femeile nu puteau vota și când nu existau poziții pentru acestea în parlament.

"Acum, nu numai că femeile pot vota și pot candida pentru poziții în guvern, statul nostru are o femeie premier, un lider de opoziție femeie și un guvernator care este femeie", a mai adăugat acesta.

"Femeile au luptat mult și din greu pentru această reformă pentru multe decenii."

Proiectul de lege a fost formulat cu ajutorul Asociației Medicilor din Australia, care și-a luat angajamentul de a asigura acces la îngrijire corespunzătoare pentru femei. Doctorii vor putea și să obiecteze din motive de conștiință în ceea ce privește realizarea avortului, însă vor fi nevoiți să își îndrume pacienții către un alt practician dispus să realizeze întreruperea.

Legea, susțintă de premierul Gladys Berejiklian, ar fi trebuit să fie dezbătută săptămâna aceasta, însă parlamentarii din tabăra conservatoare au depus eforturi pentru a amâna dezbaterea până marți, săptămâna viitoare.