Miniștrii de externe ai țărilor membre ale Asociației Statelor din Asia de Sud-Est (ASEAN), precum și ai unor importante state ale lumii, au sosit la Bangkok pentru a găsi modalități de consolidare a securității în regiune. Reuniunea are loc pe fondul înrăutățirii situației în Marea Chinei de Sud și în Peninsula Coreeană. Discuțiile care vor avea loc în contextul conferinței se vor centra, între altele, pe disputele dintre China și unii vecini de-ai acesteia din cauza insulelor, scrie Nezavisimaia Gazeta, citată de Rador.

Serghei LavrovFoto: Captura YouTube

Se așteaptă ca SUA să folosească forumul ca să acuze China că are pretenții la controlul asupra căilor maritime. Rusia nu ia parte la acest conflict. Ministrul de externe Serghei Lavrov a atras atenția în cursul întâlnirilor avute cu omologii săi asupra perspectivelor de dezvoltare a colaborării economice și culturale cu țările Asiei de Sud-Est.

În cadrul forumului se vor desfășura conferințele Rusia - ASEAN, China - ASEAN, SUA - ASEAN. În ceea ce privește valoarea comerțului și a investițiilor în regiune, Rusia nu este în măsură să concureze cu mastodonți precum China, SUA, Japonia. Avantajul ei însă constă în faptul că nu a luat parte niciodată la împărțirea colonială a terenurilor și nu a purtat războaie în această zonă. În discuțiile pe care Lavrov le-a purtat cu ministrul de externe thailandez, Don Pramudwinai, a fost vorba despre creșterea volumului operațiunilor comerciale.

Dacă va reuși sau nu Thailanda să asigure desfășurarea fără probleme a forumului este un mare semn de întrebare. Problema este că SUA, după cum reiese din declarațiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, intenționează să discute despre acțiunile la care procedează China în Marea Chinei de Sud, precum și despre denuclearizarea Coreei de Nord. Încă la începutul acestei luni Washingtonul își exprima îngrijorarea în legătură cu faptul că China împiedică alte țări să facă prospecțiuni la petrolul și gazele din mai sus amintita mare. Concret, după cum a comunicat publicația "Wall Street Journal", Departamentul de Stat a calificat drept constrângere și intimidare tactica aplicată de China față de Vietnam, care trimisese un dispozitiv de forare pentru prospectarea rezervelor de petrol în propria zonă economică exclusivă.

Oficialii americani susțin că China are pretenții asupra unor zone întinse din Marea Chinei de Sud, lucru care contravine dreptului internațional. Mai mult decât atât, China ar fi încheiat o afacere secretă cu Cambodgia referitoare la crearea unei baze maritime militare. Ca răspuns, SUA și aliații lor au început să efectueze mai des manevre militare în Marea Chinei de Sud, precum și în alte mări, pentru a-și extinde puterea, spre iritarea Chinei.

Grigori Lokșin, cercetător științific principal în cadrul Institutului pentru Orientului Îndepărtat al Academiei de Stiințe a Rusiei, a remarcat, pentru publicația rusă "Nezavisimaia Gazeta": "Atmosfera în care se desfășoară forumul din Thailanda s-a înrăutățit. Pe 3 iulie, o navă de cercetare chineză, însoțită de două nave ale pazei de coastă, a intrat în zona arhipelagului Spratly în zona economică exclusivă a Vietnamului și a început să efectueze cercetări seismice asupra petrolului și gazelor. Astfel de acțiuni, efectuate fără permisiunea guvernului vietnamez, sunt ilegale. Problema este că în aceeași zonă, în apropierea limbii de nisip Wangard, își desfășoară activitatea, potrivit unui contract cu petroliștii ruși, o navă de foraj japoneză. Când chinezii au venit acolo, vietnamezii și-au etalat navele pazei de coastă.

Este o lună de când se amenință reciproc, se apropie unii de alții riscant de mult". Potrivit expertului rus, două săptămâni Vietnamul nu a făcut nicio declarație. Toate acestea au devenit cunoscute din comunicatele de presă ale Hong Kong-ului. Vietnamezii cer ca chinezii să plece, iar aceștia susțin că se află în propria lor zonă. "La întâlnirea de la Bangkok, miniștrii țărilor membre ASEAN nu vor putea evita discuția pe acest subiect", a concluzionat Lokșin.

După cum transmitea publicația "Bangkok Post", Thailanda, gazda forumului, dorește ca reuniunea să se concentreze asupra unor subiecte care nu provoacă o izbucnire de emoții - cum ar fi, de exemplu, dezvoltarea orașelor "inteligente", ajutorul financiar pentru întreprinderile nou-înființate sau protejarea mărilor de poluare. Vor fi însă obiect de discuție și subiecte "fierbinți" cum ar fi Marea Chinei de Sud sau situația populației rohingya din Myanmar. (traducere Rador)