Vladimir Putin a ordonat miercuri Armatei să participe la lupta împotriva imenselor incendii de pădure care devastează de săptămâni întregi Siberia, distrugând milioane de hectare și acoperind orașe întregi cu fum, scrie AFP.

Incendii in SiberiaFoto: Captura YouTube

Potrivit unui comunicat difuzat pe site-ul Kremlinului, președintele a luat decizia după ce a primit un raport al ministrului pentru Situații de Urgență, Evgheni Zinitcev.

Imediat după comunicatul Kremlinului, Ministerul Apărării a trimis zece avioane și zece elicoptere pentru stingerea incendiilor în teritoriul Krasnoiarsk, una dintre regiunile cele mai afectate, unde aproape 800 de pompieri luptă împotriva focului.

Fumul acestor incendii a invadat deja o sută de localități în zonele unde sunt concentrate, dar a afectat și mari orașe din regiunea Altai (Siberia occidentală) și Ural, precum Ekaterinburg și Celiabinsk.

În fiecare an, imense incendii devastează vaste păduri în Siberia, dar autoritățile preferă de multe ori să nu intervină atât timp cât populația nu este amenințată. Dar amploarea lor atinge în acest an un nivel excepțional și stârnesc temeri legate de un impact asupra mediului pe termen lung, inclusiv asupra topirii ghețurilor în Arctica.

În total, potrivit cifrelor oficiale, aproape trei milioane de hectare ardeau miercuri, în special în regiunile Iakuția, Krasnoiarsk și Irkuțk. Greenpeace afirmă că 12 milioane de hectare au ars deja.