Cel puțin 35 de oameni, în principal femei și copii, au murit după ce autobuzul în care se aflau a trecut peste o mină, în vestul Afganistanului, anunță Reuters. AFP vorbește de un bilanț de cel puțin 28 de morți.

Crucea Rosie in AfganistanFoto: Crucea Rosie

"În această dimineață în jurul orei 06,00 (01,30 GMT), un autobuz care circula între Kandahar și Herat a trecut peste o bombă amplasată pe drum de talibani. Pentru moment sunt cel puțin 28 de morți și 10 răniți", a afimat purtătorul de cuvânt al poliției din provincia Farah (vest), Muhibullah Muhib.

Talibanii nu au făcut niciun comentariu pentru moment.

În ciuda unei scăderi cu 27% a numărului victimelor în primul semestru din 2019 în raport cu primele șase luni din 2018, 1.366 de civili au fost uciși și 2.446 răniți, potrivit Misiunii ONU în Afganistan (Manua).

O treime dintre aceste victime sunt copii (327 morți și 880 de răniți).

Manua a avertizat că forțele pro-guvernamentale au ucis mai mulți civili decât grupările insurgente (717 morți față de 531), în mare parte din cauza loviturilor aeriene afgane și americane.

Statele Unite au demarat de anul trecut un dialog direct cu talibanii în speranța de a ajunge la un acord de pace.

Washingtonul pare determinat să accelereze aceste negocieri, odată cu apropierea alegerilor prezidențiale afgane prevăzute la finele lui septembrie și cursa pentru Casa Albă din 2020.

Negociatorul american Zalmay Khalilzad se află în prezent la Kabul și se va deplasa în zilele următoare la Doha, în Qatar, pentru noi discuții cu insurgenții.

Dacă cele două părți ajung la un acord, un dialog "inter-afgan" între talibani și o delegație afgană ar urma să demareze la Oslo, în Norvegia.