Premierul britanic, Boris Johnson, se va confrunta miercuri cu cea mai mare provocare în criza Brexit, efectuând o vizită în Irlanda de Nord într-un turneu la nivel național pentru a-și expune planul de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană cu sau fără acord, scrie Mediafax, citând Reuters.

Boris JohnsonFoto: Captura video

La o săptămână după ce a preluat puterea, biroul lui Johnson nu a menționat problema Brexit-ului într-o declarație în care a anunțat peste noapte planurile pentru vizita sa în provincie, singura parte a Marii Britanii care împarte o frontieră terestră cu restul UE.

Planurile legate de frontieră au devenit problema cea mai controversată în negocierile Marii Britanii cu UE în ceea ce priveşte termenii de ieșire a acesteia din UE. Blocul comunitar insistă asupra unui „backstop”, o poliță de asigurare pentru prevenirea controalelor la frontieră, impunând Marii Britanii să respecte anumite reguli ale UE în cazul în care ambele părți nu vor ajunge la un acord comercial ulterior.

Johnson respinge această cerere ca fiind „nedemocratică” și spune că Marea Britanie va părăsi UE fără niciun acord, dacă UE nu va renunța la această cerinţă. El spune că tehnologia poate asigura gestionarea mai uşoară la frontieră, chiar dacă Marea Britanie adoptă reguli vamale și de reglementare separate.

Irlanda de Nord a votat să rămână în Uniunea Europeană în 2006, în timp ce restul Marii Britanii au votat pentru a ieşi. Un partid politic din Irlanda de Nord, Partidul Democrat Unionist (DUP), susţine guvernul minoritar al Partidului Conservator condus de Johnson.

O sursă DUP a declarat că Johnson a sosit la Belfast marți seară și a avut o „întâlnire politică” cu liderul partidului Arlene Foster, Nigel Dodds, preşedinte adjunct și un alt parlamentar, Jeffrey Donaldson.