Autorităţile au anunţat închiderea instituţiilor de învăţământ începând de miercuri până la noi ordine, după uciderea a cinci liceeni în cadrul unui protest desfăşurat luni în oraşul Al-Obeid din centrul Sudanului, informează AFP, citată de Agerpres.

Moartea celor 5 adolescenţi cu vârste cuprinse între 15 şi 17 ani a determinat suspendarea negocierilor programate să se desfăşoare marţi între mişcarea civilă şi militarii aflaţi la putere ca urmare a deciziei negociatorilor civili de a se deplasa în localitatea în care a avut loc incidentul.

Consiliul militar de tranziţie a "ordonat guvernatorilor tuturor statelor să închidă grădiniţele, şcolile primare şi liceele începând de mâine (miercuri) până la noi ordine", conform informaţiilor transmise de agenţia oficială de presă SUNA.

Decizia autorităţilor survine pe fondul participării, marţi, în capitală, a câtorva sute de liceeni şi studenţi la un protest în care a fost denunţată moartea celor 5 liceeni.

Protestatarii acuză temutele Forţe paramilitare de susţine rapidă (RSF), conduse de numărul doi al Consiliului militar, Mohammed Hamdan Daglo, că au deschis focul asupra mulţimii din Al-Obeid, adunate pentru a protesta împotriva penuriei de alimente şi carburanţi.

"Uciderea unor civili paşnici este o crimă inacceptabilă, care nu trebuie să rămână nepedepsită", a declarat şeful Consiliului militar de tranziţie, generalul Abdel Fattah al-Burhani.

Negocierile suspendate marţi urmăreau ajungerea la un acord asupra mai multor puncte rămase în suspans după încheierea acordului de partajare a puterii din 17 iulie. Obţinut în urma unor negocieri anevoioase, acordul din 17 iulie prevede crearea unui Consiliu suveran compus din 5 militari şi 6 civili, care vor gestiona tranziţia pe o perioadă de aproximativ 3 ani.