Statele Unite vor anunța săptămâna aceasta reînnoirea derogărilor de la sancțiuni pentru cinci programe nucleare iraniene care permit Rusiei, Chinei și țărilor europene să continue cooperarea civilă nucleară cu Iranul, a informat Washington Post, potrivit Reuters, scrie Mediafax.

Steven MnuchinFoto: Wikipedia

Președintele Donald Trump, într-o ședință din Biroul Oval de săptămâna trecută, a fost de acord cu secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, care a pledat pentru reînnoirea derogărilor de la sancţiuni în ciuda opoziţiei secretarului de stat Mike Pompeo și a consilierului de securitate națională John Bolton, a transmis Washington Post.

Mnuchin „a susținut în faţa lui Trump că, dacă sancțiunile nu vor fi ridicate din nou, așa cum prevede legea de 1 august, Statele Unite vor trebui să sancționeze firmele rusești, chineze și europene care sunt implicate în proiecte în Iran care au fost stabilite prin acordul nuclear cu marile puteri din 2015”, a anunţat Post, citând șase oficiali anonimi.

În luna mai, Pompeo a prelungit cinci din cele șapte derogări de la sancțiuni timp de 90 de zile. Derogările permit desfăşurarea activităţii uzinei nucleare Bushehr din Iran, a instalației de îmbogățire a uraniului Fordow, complexul nuclear Arak și a Reactorului de Cercetare din Teheran.