"Vom lucra la un acord de comerț liber cu Brazilia", a spus Trump reporterilor la Casa Albă, fără a oferi detalii, scrie Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Trump a adus în discuție posibilitatea unei înțelegeri comerciale, în timp ce secretarul de Comerț Wilbur Ross a abordat liderii din domeniul afacerilor din Sao Paolo, înainte de întâlnirea de miercuri cu Bolsonaro, în Brazilia.

Statele Unite și Brazilia au avut schimburi în valoare de peste 100 de miliarde de dolari în bunuri și servicii anul trecut și s-au apropiat de la începutul mandatului lui Bolsonaro, în ianuarie.

"Brazilia este un partener comercial important. Ne impune tarife mari, dar în afară de asta, iubim relația pe care o avem cu ei", a afirmat Trump, menționând relația cu Brazilia, pe care o consideră grozavă și lăudându-l pe Bolsonaro.

Marcos Troyjo, ministrul adjunct al economiei din Brazilia, le-a transmis celor de la Reuters că țara sa are obiective "ambițioase" pentru îmbunătățirea comerțului și pentru sporirea investițiilor dintre cele două state, în mod special în ceea ce privește infrastructura. Însă Troyjo susține că orice discuție legată de comerț va trebui să includă și partenerii Braziliei acordul Mercosur, printre care se numărăr Argentina, Uruguay și Paraguay.

Ross a declarat că un acord comercial între Mercosur și Uniunea Europeană, la care s-a ajuns, în principiu, luna trecută, ar trebui să evite "elemente" care ar împiedica un posibil acord cu SUA.

"Este important să nu punem obstacole în calea acordului de liber schimb dintre SUA și Brazilia, care ar putea apărea neinteționat în tranzacțiile dintre Mercosur și UE", a spus Ross jurnaliștilor în Sao Paolo.

"Avem chestiuni de rezolvat legate de standarde în zona auto, pharma, în domeniul chimic, alimentar și în multe altele."

Sectoarele agricole, care reprezintă centre de putere în Brazilia și SUA, au creat neînțelegeri în trecut, inclusiv o dispută referitoare la subvențiile pentru bumbac, rezolvată în cadrul Organizației Mondiale de Comerț, în 2014.

Anul acesta Brazilia a făcut presiuni pentru acces sporit pe piața americană a zahărului și a negociat pentru o posibilă extensie a propriilor restricții legate de importurile americane de etanol. De asemenea, Brazilia a împins autoritățile americane să ridice interdicția pentru importurile braziliene de carne de vită, în 2017.