Câteva mii de persoane s-au adunat luni seară pentru a protesta în centrul Sofiei împotriva singurei candidaturi a lui Ivan Gheşev pentru postul de procuror general al Bulgariei. Protestul a început la ora 18:30 în fața Palatului de Justiție, iar apoi mulțimea s-a mutat în Piața Independenței, unde e sediul Consiliului de Miniștri, Adunarea Națională și Președinția. Prezența atâtor persoane într-un protest împotriva reformei judiciare, la sfârșitul lunii iulie, demonstrează indignarea multor cetățeni față de modul în care Consiliul Judiciar Superior desfăşoară aceste importante alegeri, potrivit Mediapool, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Demonstrația a fost organizată de inițiativa cetăţenească "Justiție pentru toți". Acesta este al doilea protest împotriva candidaturii lui Ivan Gheşev, care este favorit pentru postul actualului procuror general Sotir Ţaţarov, al Mişcării pentru Drepturi şi Libertăţi şi al Guvernului bulgar. Actualul procuror general adjunct pare a fi un viitor procuror general sigur, din momentul în care şi-a prezentat candidatura, în urmă cu o săptămână.

Încă de atunci, Bulgaria Democrată a organizat pe Facebook un protest în fața Consiliului Judiciar Superior, care a adunat sute de persoane nemulțumite. Atunci a avut loc şi un contra-protest, la care a participat personal proprietarul site-ului pro-guvernamental Peak. Acum nu a existat niciun contra-protest. Oamenii au cerut demisia ministrului justiției, Danail Kirilov, care a refuzat să nominalizeze un alt candidat, deși are acest drept. Apoi au scandat "Mafia" împotriva instituțiilor din sistemul judiciar, precum și „Gheşev este o ruşine”. La protest, oamenii au purtat afișe cu inscripțiile: "Teama scutură cocina”, „Montesquieu - procuror general!”, "Puterea este în mâinile porcilor. Tu unde ești?”, "Mafia, afară!".

"Justiție pentru toți" insistă nu doar privind retragerea lui Ivan Gheşev, ci pentru schimbarea întregii procedurii de alegere a procurorului general. Înainte de protest, mișcarea cetăţenească a depus la Parlament propuneri de modificare a legii judecătorești pentru a suspenda procedura de alegere a unui procuror general și pentru a prelungi termenul pentru nominalizarea noilor candidați.

"Justiție pentru toți" insistă asupra dreptului de a nominaliza candidați la Avocatul Poporului, Barou, organizațiile civile, organizațiile profesionale ale judecătorilor, procurorilor și anchetatorilor.

"Nu daţi prea multă putere în mâinile necontrolate ale parchetului cu un singur şef ierarhic, care este complet sub controlul procurorului general, dacă îi dați dreptul să-și nominalizeze propriul succesor?", se arată în poziţia organizaţiei "Justiţie pentru toţi". Organizația face aluzie la controlul pe care procurorul general îl are asupra Colegiului Procurorului de pe lângă Consiliul Judiciar Superior.

Protestatarii au aplaudat insistența organizaţiei "Justiției pentru toți" și a asociației civile BOEŢ privind candidatura anchetatorului Boyko Atanasov ca procuror general. Ministrul justiției a refuzat să îl propună pe Atanasov, deși BOEŢ a depus aproape 10.000 de semnături în sprijinul magistratului. În faţa protestatarilor, Georgi Georgiev, reprezentant al organizaţiei, a anunțat că "guvernul a arătat degetul mijlociu cetățenilor".