Ministrul britanic pentru Brexit, Stephen Barclay, a vorbit marți cu negociatorul Uniunii Europene pentru Brexit, Michel Barnier, și i-a transmis că dorește o înțelegere, dar va părăsi Blocul Comunitar pe 31 octombrie cu sau fără acord, potrivit Mediafax citând Reuters.

Stephen BarclayFoto: Wikimedia Commons

"A vorbit astăzi cu Michel Barnier și ne-a lămurit poziția: dorim un acord, dar părăsim UE pe 31 octombrie cu sau fără unul", a spus el într-un mesaj postat pe Twitter.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a declarat marți în cadrul unei conversații telefonice cu omologul său irlandez, Leo Varadkar, că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie „orice ar fi”, conform Reuters.

„Prim-ministrul a explicat clar că Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană în data de 31 octombrie orice ar fi”, se menționează într-un comunicat emis de biroul prim-ministrului britanic în urma discuției telefonice dintre cei doi lideri.

„Prim-ministrul a transmis că Guvernul va accepta orice negocieri care au loc cu determinare, energie și în spiritul prieteniei. A explicat clar că preferă să părăsească Uniunea Europeană cu un acord, dar trebuie să fie un acord care elimină backstop-ul”, conform comunicatului.

Consiliul European a decis amânarea ieşirii Marii Britanii din UE până pe 31 octombrie 2019. Camera Comunelor a respins de trei ori Acordul negociat de Guvernul Theresa May cu Uniunea Europeană. În cazul în care Acordul ar fi aprobat, ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană ar urma să se producă imediat.