Jean-François Bohnert a fost desemnat de ministrul francez al Justiției, Nicole Belloubet, pentru conducerea Parchetului național financiar (PNF), a anunțat marți un purtător de cuvânt, citat de publicația franceză Le Dauphiné libéré.

JF Bohnert, la audierile din PEFoto: europarl.europa.eu

Consiliul Superior al Magistraturii urmează să dea un aviz neconstrângător pentru magistratul francez.

PNF, care se ocupă de marile dosare de infracțiuni financiare, a fost creat în februarie 2014, după modelul Cahuzac.

Jean-François Bohnert era în cursă și pentru șefia Parchetului European, alături de Laura Codruța Kovesi.

În data de 19 iulie, Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Bohner și o va susține pe Kovesi.

Potrivit reglementărilor europene, șeful Parchetului European este desemnat de comun acord de Parlamentul European și de Consiliu, pentru un mandat de 7 ani. Decizia Consiliului (statele membre) se ia prin majoritate simplă.

Laura Codruta Kovesi, Jean-François Bohnert și germanul Andrés Ritter au fost audiați la sfârșitul lunii februarie în comisiile CONT și LIBE ale Parlamentului European. Fosta șefă a DNA a obținut cele mai multe voturi în ambele comisii, astfel încât a fost desemnată candidata Parlamentului European pentru această funcție.

Laura Codruța Kovesi s-a clasat însă pe locul doi în cadrul votului în COREPER, care reunește ambasadorii statelor Uniunii Europene la Bruxelles, în urma candidatului Franței.

Votul a fost secret, dar Guvernul României, prin premierul Dăncilă și ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader, au indicat că nu o vor susține pe candidata României.