Parchetul general al Rusiei a cerut marți reacționarea "cu severitate" la orice manifestație neautorizată, în condițiile în care opoziția negociază cu autoritățile organizarea unui nou protest, pentru a cere accesul reprezentanților săi la alegerile locale din septembrie, scrie AFP.

Protest MoscovaFoto: Captura YouTube

Justiția trebuie "să pună capăt cu severitate oricărei acțiuni a organizatorilor și participanților la acțiuni publice ilegitime și neautorizate", a declarat procurorul adjunct general Alexandr Buksman, citat de agenția Ria Novosti, la trei zile după represiunea violentă a unei manifestații la Moscova, încheiată cu arestarea a circa 1.400 de persoane.

Acesta a cerut "folosirea în acest scop a tuturor măsurilor de retorsiune" de care dispune justiția rusă.

La rândul său, procurorul general Iuri Ceaika a declarat că "măsuri eficiente de control trebuie luate în timpul pregătirii și organizării alegerilor", apreciind că este "deosebit de important ca evenimentele care s-au produs recent la Moscova să nu se repete".

Opoziția denunță respingerea candidaților independenți la alegerile locale din 8 septembrie, care se anunță dificile pentru candidații susținuți de putere, într-un context de nemulțumire socială.

Un nou protest al opoziției este prevăzut sâmbătă la Moscova. Acesta a fost aprobat de primărie, potrivit organizatorilor, dar locul propus de autorități - bulevardul Saharov în centrul orașului - este departe de a mulțumi opozanții.

Dacă opoziția refuză să se strângă în acest loc și alege un altul, protestul riscă să devină neautorizat.

După protestul din 14 iulie, mai mulți lideri ai opoziției au fost condamnați la pedepse de închisoare, opozantul numărul 1 al Kremlinului, Alexei Navalnîi, ispășind de săptămâna trecută o pedeapsă de 30 de zile de închisoare.

Un alt opozant, Ilia Iașin, a cărui candidatură la alegerile locale din Moscova a fost respinsă, a fost condamnat luni la 10 zile de închisoare, înainte ca pedeapsa sa să fie majorată cu încă 10 zile marți.