​Reuniunea de urgență duminică, 28 iulie, la Viena, a țărilor semnatare ale planului de acțiune comun privind programul nuclear al Iranului a fost “constructivă”, dar Teheranul va continua să-și reducă angajamentele în acest domeniu dacă europenii nu reușesc să salveze acest acord din care s-au retras Statele Unite, potrivit Rador care citează France 24.

HotNews.roFoto: Hotnews

Teheranul îi avertizează pe europeni împotriva oricărei obstrucționări a exporturilor sale de petrol. Sufocată economic, țara a renunțat la începutul lui iulie la unele din angajamentele sale și amenință să continue dezangajarea treptată față de acord, dacă celelalte state părți nu îi permit să ocolească sancțiunile americane.

La masa negocierilor erau prezente toate statele semnatare: Franța, Regatul Unit, Germania, Rusia și China.

“Toți participanții rămași în JCPOA (acordul iranian semnat în 2015) sunt în continuare deciși să salveze acest acord care reprezintă un mare succes diplomatic”, a dat asigurări ministrul adjunct iranian al afacerilor externe, Abbas Araghchi.

O părere împărtășită de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, potrivit unui comunicat difuzat la Bruxelles.

Negocierile au fost marcate de “tensiuni”, dar s-au derulat într-o “atmosfera foarte bună”, a declarat reprezentantul chinez, Fu Cong.

”Soluții practice”

Diferiții protagoniști au convenit să-și continue eforturile pentru a găsi “soluții practice” pentru a permite Teheranului să continue să facă comerț cu restul lumii, a declarat diplomatul iranian. El a arătat că Camera de troc Instex creată de europeni nu funcționează “încă”, dar este în curs de finalizare”.

Pentru a debloca dosarul, “s-a convenit să se convoace o reuniune la nivel ministerial într-un viitor apropiat”, potrivit comunicatului serviciilor Federicăi Mogherini. Dar acest lucru “mai necesită pregătire”, a arătat reprezentanul iranian.

Aceste eforturi pentru a încerca să se mențină pe linia de plutire acordul din 2015 privind nuclearul apar pe fondul creșterii tensiunilor în Golf, unde Londra a propus să se desfășoare o misiune navală europeană.

Președintele iranian, Hassan Rohani, a dezavuat ferm duminică inițiativa britanică, calificând “prezența unor forțe străine” drept “principala sursă de tensiune” în regiune.

Teheranul apreciază că securitatea în Golf trebuie asigurată de țările din această regiune bogată în petrol, începând cu propria sa marină.

Economia iraniană pusă în dificultate de retragerea americană

Considerat în urmă cu patru ani un succes major al diplomației internaționale, acordul privind nuclearul negociat de guvernul lui Barack Obama a început să se deterioreze după retragerea unilaterală americană în 2018 și restabilirea grelelor sancțiuni împotriva Iranului de către președintele Donald Trump.

Iranul a început, din iulie, să depășească plafonul autorizat al stocurilor sale de uraniu slab îmbogățit, ca și nivelul de îmbogățire tolerat, încălcări considerate totuși marginale și revesibile în acest stadiu.

Teheranul a asigurat tot timpul că programul său nuclear este strict pașnic, în ciuda grelelor bănuieli americane și israeliene.