Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, care a fost externat luni de la un spital unde a fost tratat pentru simptome de alergie acută, a declarat că ar fi fost otrăvit, o suspiciune împărtășită de avocatul său și medicul personal, potrivit Reuters.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Alexei Navalnîi, care a fost reținut săptămâna trecută și care a fost condamnat 30 de zile pentru cererea organizării unor proteste neautorizate, se va întoarce în închisoare, citează Mediafax.

Potrivit primelor analize, acesta ar fi suferit o reacție alergică, manifestată printr-o eczemă la nivelul părții superioare a corpului, leziunii ale pielii și secreții oculare.

Medicul care l-a tratat pe Navalnîi, Anastasia Vassilieva, s-ar fi opus externării acestuia, sugerând că nu este vorba de o reacție alergică, ci de o expunere la un "agent toxic".

Înainte ca șeful opoziției să fie externat din spital, echipa sa de medici a declarat că a reușit să ia mostre din părul și de pe tricoul lui Navalnîi, pentru a putea fi analizate în mod independent.

Vassilieva a declarat că Navalnîi nu avea nicio alergie.

"A fost o reacție toxică la o substanță chimică, cu siguranță este vreun agent chimic. Este absurd să o numim alergie", a declarat aceasta, adăugând că Navalnîi trebuie să "rămână sub supraveghere medicală".

Navalnîi a primit miercuri o sentință de 30 de zile în închisoare după ce a cerut organizarea unor proteste neautorizate față de excluderea unor candidați ai opoziției din alegerile parlamentare.

Cel puțin 1.000 de persoane au fost reținute în timpul protestelor față de excluderea unor candidați ai opoziției din alegerile parlamentare, care au avut loc sâmbătă la Moscova.

Uniunea Europeană a criticat folosirea forței împotriva protestatarilor, afirmând că aceste acțiuni au subminat "libertatea fundamentală de exprimare, asociere și întrunire", potrivit Mediafax.